Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un moldovean care a participat la jaful din Muzeul Castelvecchio a fost eliberat

© Sputnik / Александр Вильф / Trecere la banca de fotografiiLa veduta su Verona
La veduta su Verona - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Unul din cei patru moldoveni reţinuţi în Italia pentru jaful din Muzeul Castelvecchio din Verona a fost eliberat din închisoarea Montorio şi s-a întors acasă la soţie şi fiica sa de un an şi jumătate.

CHIŞINĂU, 5 apr – Sputnik. Vasile Cheptene, unul dintre moldovenii acuzaţi că a participat la jaful picturilor din Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia, a fost eliberat din închisoarea Montorio.

Cheptene a ieşit din închisoarea veroneză la finele săptămânii trecute. Timp de două săptămâni cât s-a aflat în arest, acesta a ţinut greva foamei şi a slăbit 10 kilograme, scrie presa din Italia.

„În închisoare am pierdut zece kilograme. Am ţinut greva foamei, pentru că am vrut să-mi văd soția și fiica”, a declarat Cheptene la ieşirea din închisoare. 

Города Мира. Верона - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Picturile furate din Muzeul Castelvecchio nu sunt în Moldova

„Timp de două săptămâni, nu am mai vorbit cu nimeni. Am fost bolnav, pentru că am vrut să-mi văd soţia şi fiica. Ne-am așteptat fiica noastră timp de cincisprezece ani și nu am putut suporta să stau departe de ea”, a continuat Cheptene.

Ceilalţi trei moldoveni (Cornel Vasiliţă, Victor Potângă şi Denis Damaschin) se află în închisoarea Montorio. Curtea de Apel din Veneţia a menţinut decizia cu privire la arestul preventiv pe numele lor.

Alţi trei moldoveni se află în arest preventiv în izolatorul de la Chişinău. Decizia a fost luată la 17 martie de magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru, la solicitarea procurorilor. Aceştia au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani. Ei au mai fost condamnaţi anterior pentru diverse infracţiuni.

Unul din capii care a dirijat furtul celor 17 picturi din Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia, este ucraineanca Svetlana Tkaciuk. Aceasta este concubina fratelui gardianului de la muzeu şi se află în arest la domiciliul său din Italia. Instanţa din Verona a decis să-i aplice acesteia arestul la domiciliu pentru că are un copil de doi ani.

Jaful a avut loc în luna noiembrie a anului trecut. Potrivit procurorilor italieni, la furt au participat 10 moldoveni şi trei italieni. Jefuitorii au sustras din muzeu 17 picturi de valoare, printre care capodoperele lui Peter Paul Rubens, Pisanello, Mantegna, Jacopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto, Hans de Jode și Giovanni Benini.

Valoarea picturilor furate se ridică la 20 milioane de euro.

Fluxul de știri
0