Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine îl va înlocui pe Marius Lazurca la Chişinău

© Guvernul RM Правительство РМGrant pentru Agenţia Naţională a Siguranţei Alimentelor pentru controlul bolilor la animale. Грант для НАБП
Grant pentru Agenţia Naţională a Siguranţei Alimentelor pentru controlul bolilor la animale.  Грант для НАБП - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele României a semnat la 5 aprilie decretul cu privire la rechemarea lui Marius Gabriel Lazurca din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 5 apr – Sputnik. Preşedintele României Klaus Iohannis a semnat, marţi, un şir de decrete de rechemare în ţară a mai multor ambasadori români. Printre acestea este şi decretul privind rechemarea lui Marius Gabriel Lazurca din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova.

Deocamdată nu este clar cine îl va înlocui pe Lazurca la Chişinău. În România, pentru a ajunge ambasador sau orice alt fel de diplomat, este necesară parcurgerea unor anumite stagii de o durată relativ determinată, iar gradul diplomatic de ambasador se acordă prin decret, de către preşedintele României, la propunerea Ministrului Afacerilor Externe. Pentru numirea în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar, Ministrul Afacerilor Externe de la Bucureşti propune, de regulă, diplomați de carieră care, la încheierea misiunii, nu depășesc vârsta legală de pensionare.

Marius Lazurca și-a început misiunea în Republica Moldova în martie 2010.  

Сотрудники Управления специальных операций НАБУ приняли присягу в Киеве. Poroşenko şi militari ucraineni. - Sputnik Moldova
Debarcarea ucrainenilor pe Insula Şerpilor nu-l surprinde pe ambasadorul Lazurca

După studii de filologie, Lazurca și-a continuat studiile în Franța, la Ecole Normale Superieure și Universitatea Paris IV-Sorbona, al cărei doctor în istorie-antropologie devine în anul 2003. Intră în viața profesională ca angajat al Facultății de Litere a Universității de Vest din Timișoara, unde predă începând cu 1997. A publicat mai multe cărți și studii în română, franceză și engleză în domeniile literaturii comparate și antropologiei istorice.

În decembrie 2001, devine directorul Centrului Cultural Județean Arad. Începe cariera diplomatică în 2006, când președintele României îl numește ambasador pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta.

Marius Lazurca s-a născut la Timișoara la data de 15 martie 1971. Este căsătorit şi are șase copii.

Fluxul de știri
0