Fostul șef al Comisiei Europene, Prodi, îngrijorat de viitorul UE

© Sputnik / Александр Поляков / Accesați arhiva multimediaПроди Выставка "Россия и Европа"
Проди Выставка Россия и Европа - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit opiniei fostului șef al Comisiei Europene, fostului premier al Italiei Romano Prodi, actuala formă de guvernarea a Uniunii Europene nu corespunde realităților și ar fi ea însăşi una dintre problemele cu care se confruntă UE.

CHIȘINĂU, 5 apr — Sputnik. Fostul șef al Comisiei Europene şi fostul premier al Italiei, Romano Prodi, şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu "viitorul Europei", care nu este capabilă să promoveze o politică unitară privind soluţionarea celor mai importante probleme, inclusiv în cele ce ţin de relațiile internaționale.

"Nu există nici o problemă de politică externă în care noi (țările UE) am fi ajuns la un consens. Speram că criza economică din ultimii ani va genera o atmosferă de solidaritate, dar acest lucru nu s-a întâmplat", a declarat reputatul politician european într-un interviu care a apărut marți în publicația La Stampa din Torino.

Виктор Орбан - Sputnik Moldova
Orban: Statele Unite ale Europei, un proiect „nebunesc și periculos"

Potrivit lui Prodi, actuala formă de guvernare a UE nu corespunde realităților şi constituie chiar ea una din problemele serioase cu care se confruntă UE. Nu îi inspiră optimism nici încercarea Germaniei de a se impună în rol de lider în UE.

În calitate de exemplu a lipsei de unitate a țărilor membre UE pe arena internațională, Prodi a invocat relaţiile cu China, în "care țările europene acționează în mod separat".

Mișcarea comercială pe axa Europa-China este cea mai mare din lume, dar, cu toate acestea, dacă o vom separa pe părți, vom descoperi un comportament divers. Nemții au o balanță comercială cu China, cancelarul (Angela) Merkel a demonstrat că este lider și a întreprins cel puțin șapte misiuni în China alături delegații importante de întreprinzători. Iar alții — nu", a remarcat fostul prim-ministru.

Prodi a mai atenţionat și asupra crizei în care se află forțele politice "tradiționale" din multe țări ale UE. Potrivit lui, "acestea nu mai sunt capabile să elaboreze decizii și să răspundă la întrebările tinerilor, fapt ce a și accelerat criza". În acest sens, în Europa se observă o creștere semnificativă a popularității "forțelor antisemite". "Pentru a le contracara, nu mai este suficient să se facă apel la partidele tradiționale, și aceasta este o nouă realitate pentru Europa. Coalițiile mari rămân a fi o rezervă serioasă pentru tradițiile europene, dar astăzi asupra lor planează pericolul".

Fluxul de știri
0