Mielul de Paște, un deliciu tot mai rar pe masa românilor

Овца
Abonare
Românii nu mai fac rezervări ca să cumpere mielul de Paşte, ci preferă să ia "cat de-o friptură". Pieţele din zona Maramureşului, Sibiului, Bihorului şi Braşov-Bran sunt mai puţin solicitate de cumpărători decât până acum.

BUCUREŞTI, 5 Apr — Sputnik. Oierii spun că puterea de cumpărare a românilor a scăzut dramatic, anul acesta majoritatea cumpărătorilor preferă să ia doar jumătate de miel sau câte un kilogram pentru masa din duminica Paştelui, potrivit Agrointel.

Tot mai mulţi români au renunțat să își mai facă "rezervări" și preferă să cumpere "cât de-o friptură" pentru masa din duminica Paștelui. Din acest motiv prețurile la carnea de miel vor fi sub cele de anul trecut sau la nivelul celor de anul trecut. Nici exporturile nu sunt mai profitabile.

"Prețul va rămâne constant, deocamdată la nivelul celui de anul trecut. La carcasă mă tem că prețul va coborî sub 25 de lei kilogramul. În piețe, prețul la mielul în viu va fi de 10-12 lei kilogramul. Depindem mult de cererea de la export și cum aceasta nu există, oierul este nevoit să vândă și pentru perioada Pascală cu un preț mai mic ca să nu rămână cu mieii. Pentru Paștele catolic, de exemplu, s-a vândut la export cu 10 lei kilogramul iar pentru piața internă cererea a fost extrem de mică", a explicat Marcel Andrei, oier din Sibiu.

Fermă de porcine - Sputnik Moldova
Fermierii români sunt la pământ. Preţul cărnii de porc în scădere drastică

Românii se orientează spre cantități mici. Consumatorul român nu caută în piețe vreo anumită rasă de miel și nu face vreo diferențiere clară între rasele de carne. Se caută mieii mici pentru că în cazul celor mari nu mai există putere de cumpărare. În anii trecuți se vindea mielul întreg, dar acum se vinde câte o jumătate sau chiar câte un kilogram.

În zona Bihorului, Maramureşului, Sibiului şi în zona Braşov — Bran prețul mieilor vii oscilează între 12 și 15 lei, în unele piețe maxim 15 lei.

Daniela Anca Demian, crescătoare de ovine din județul Bihor, a declarat că între dorința economică a crescătorului și legislație este o prăpastie enormă, la supermarket prețul este între 23 și 27 de lei. În plus, oamenii preferă porcul şi carnea de pui pentru că au preţuri mai mici.

O soluţie la scăderea cererii este pentru unii fermieri promovarea raselor de carne.

Fluxul de știri
0