Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un comisar de etică va supraveghea deputaţii moldoveni

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент заседание 11.03.2016
Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
În Parlament a fost înregistrat un Cod de etică al deputatului, care impune o mai mare responsabilitate etică în sarcina aleşilor poporului.

CHIŞINĂU, 5 apr – Sputnik. Deputaţii din Moldova ar putea fi obligaţi să respecte un anumit comportament şi atitudine pe perioada mandatului de patru ani. Un proiect de Cod de etică şi conduită al deputatului a fost înregistrat la Biroul Permanent al Parlamentului. Iniţiativa legislativă aparţine deputatului liberal-democrat Tudor Deliu. 

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Voronin despre Ghimpu: „bespolezno”, nici doctorul nu are ce face

Proiectul de lege stabileşte principiile şi normele de conduită a deputaţilor, îndatoririle şi restricţiile în exercitarea atribuţiilor parlamentare, impunând o mai mare responsabilitate etică în sarcina aleşilor poporului. În acelaşi timp, proiectul descrie detaliat procedura de investigare, examinare şi sancţionare a deputaţilor pentru nerespectarea Codului.

Autorul propune instituirea funcţiei de Comisar pentru etică ce va fi responsabil de asigurarea respectării Codului de etică a deputatului. Comisarul va acorda avize consultative privind respectarea Codului şi va efectua investigarea obiectivă şi nepărtinitoare a cazurilor de încălcare a prevederilor acestuia. Raportul elaborat va fi remis ulterior pentru examinare Comisiei juridice, numiri şi imunităţi.

În procesul de elaborare al prezentului proiect de lege au fost studiate codurile de conduită a deputaţilor din 14 state din Uniunea Europeana, America de Nord şi Australia.

Proiectul de lege cu privire la Codul de etică şi conduită a deputatului a fost semnat de fracţiunea PLDM şi câţiva legislatori democraţi.

Fluxul de știri
0