Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Subalternii lui Chirtoacă riscă mandat de arest

© Sputnik / Мирослав РотарьПримэрия Кишинев Primaria Chisinau
Примэрия Кишинев Primaria Chisinau - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii vor cere judecătorului de instrucţie stabilirea măsurii preventive – arestul în cazul celor trei funcţionari de la Primăria Chişinău învinuiţi în dosarul exploziei produsă în cantina „La soacra”.

CHIŞINĂU, 5 apr – Sputnik. Procurorii vor cere, miercuri, în instanţă mandat de arest pe numele celor trei funcţionari de la Primăria Chişinău, acuzaţi în dosarul exploziei produse la cafeneaua „La soacra” la începutul acestui an şi soldată cu patru morţi şi nouă răniţi.

În funcţie de caz, procurorii pot solicita pentru cei trei funcţionari arest preventiv în izolator sau arest la domiciliu. Angajaţii Primăriei Chişinău sunt învinuiţi de procurori de corupere pasivă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. 

Последствия взрыва в центре Кишинева. Фасад столовой - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Angajaţi de la primăria Chişinău, reţinuţi în cazul exploziei „La soacră”

Printre bănuiţi figurează inspectoarea principală din cadrul Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii a Consiliului municipal Chişinău – responsabilă de verificarea eliberării autorizaţiei de funcţionare a unităţii de comerţ a cafenelei. Al doilea învinuit este şeful secţiei apărare împotriva incendiilor din cadrul Detaşamentului Salvatori şi Pompieri Centru — responsabil de verificarea funcţionării unităţii de comerţ. În dosar apare şi asistentul medicului igienist al Centrului de sănătate publică Chişinău – responsabil de verificarea funcţionării localului.

Cei trei funcţionari au fost reţinuţi preventiv pentru 72 de ore.

Pentru aceste infracţiuni, Codul penal prevede amendă de până la 200 de mii de lei, închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice de până la 15 ani.

Procuratura municipiului Chişinău anunţă despre finalizarea urmăririi penale în privinţa administratorilor localului „La Soacra”. Administratorul cafenelei este învinuit de încălcarea regulilor de protecţie a muncii şi încălcarea regulilor de securitate în întreprinderile supuse pericolului exploziei, pentru care legislaţia prevede până la 10 ani închisoare, iar soţia acestuia riscă până la 6 ani de închisoare pentru încălcarea regulilor de protecţie a muncii.

Conform informaţiei prezentate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, pentru victimele deflagraţiei au fost achitate peste 200 de mii de lei, suma nefiind definitivă.

Trei dintre victimele care au avut de suferit de pe urma exploziei au înaintat în cauza penală acţiuni civile privind recuperarea prejudiciului material şi moral cauzat, în valoare de 2 milioane lei.

Fluxul de știri
0