România va continua întăririle pe flancul estic pentru a proteja teritoriul NATO

© Sputnik / Ministerul Apărăriimilitari
militari - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul român Dacian Cioloș a declarat că România va continua să ajute NATO să se întărească pe flancul estic, deoarece, potrivit lui, provocările de securitate din regiune au evoluat într-o direcție care confirmă necesitatea întăririi capacității NATO.

CHIȘINĂU, 5 apr — Sputnik. Prim-ministru român, Dacian Cioloș, a transmis acum două zile un mesaj public cu prilejul Zilei NATO în România în care a menționat că la 12 ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică, țara sa participă la consolidarea blocului militar și este un aliat de apreciat al acestuia.

Dacian Cioloș - Sputnik Moldova
Cioloș și SRI restrâng libertățile cetățenești

Dacian Cioloș a subliniat că România va contribui la consolidarea NATO pe flancul estic.

„Provocările de securitate din regiune și din întreaga lume au evoluat într-o direcție care confirmă necesitatea întăririi capacității NATO de descurajare a conflictelor şi de apărare, inclusiv pe flancul estic", a spus premierul.

Șeful Guvernului român a mai precizat că în grafic sunt operaționalizarea sistemului american antirachetă la Deveselu care va fi un sistem de apărare împotriva unor eventuale pericole externe.

„De asemenea, operaționalizarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă de la Deveselu și transferul acesteia către NATO sunt în grafic. Prezența acestui sistem pe teritoriul românesc și, implicit, al NATO, nu trebuie însă interpretată ca o amenințare la adresa unei țări anume, ci ca un sistem defensiv în fața unor potențiale amenințări externe", a menționat Dacian Cioloș.

Prim-ministrul României a mai transmis în mesajul său că va fi menținut angajamentul față de militarii români de a aloca fondurile necesare pentru creșterea capacității operaționale a Armatei și creșterea calității vieţii militarilor.

Fluxul de știri
0