Cioloș și SRI restrâng libertățile cetățenești

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUDacian Cioloș
Dacian Cioloș - Sputnik Moldova
Abonare
După ce premierul Dacian Cioloș a mințit cu privire la folosirea cartelelor prepay de către teroriști în atentatele din Belgia, SRI și presa aservită doresc restrângerea libertăților cetățenești și achiziționarea cartelelor numai cu prezentarea cărții de identitate.

BUCUREŞTI, 30 Mar —Sputnik. Grupările teroriste folosesc armament fabricat în România, potrivit unui raport elaborat de Amnesty International, însă autoritățile din țară pun sechestru pe libertate.

Premierul Dacian Cioloș a mințit referitor la folosirea de cartele prepay românești în atentatele de la Bruxelles. Totul a început cu declarația ambiguă și neconfirmată de serviciile secrete belgiene, relatează NapocaNews.

"Înțeleg că România e una din puținele țări din UE care vinde cartele prepay fără un control de identitate. Înțeleg că au fost chiar folosite în ultima perioadă cartele prepay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE, tocmai pentru că există această flexibilitate în România", a declarat premierul Cioloș după atentate.

Declarația premierului a fost infirmată la scurt timp de către SRI, la cererea Digi24. Digi24 a întrebat SRI dacă aceste cartele prepaid românești au vreo legătură cu atentatele din Paris și Bruxelles, dar instituția a răspuns că nu poate confirma dacă au fost folosite cartele românești în pregătirea acestor atacuri.

"Folosirea de cartele românești oriunde în lume nu e un lucru neobișnuit sau grav, atâta vreme cât și în România sunt folosite cartele telefonice din toată lumea, de către turiști sau cetățeni străini. Acest lucru nu l-a oprit pe Moise Guran să divagheze copios pe marginea acestei declarații a SRI, discutând despre cum folosesc teroriștii cartele prepay românești. Halucinant și răuvoitor, având în vedere că nu există nicio bănuială — darămite confirmare — legată de folosirea cartelelor de către teroriști. Dar cui îi pasă, atâta vreme cât diversiunea trebuie să meargă înainte?", menţionează redacţia NapocaNews.

Ceea ce ştim cu certitudine, pe baza unui raport al Amnesty International, e că Statul Islamic luptă folosind arme produse în România. Raportul prezintă mărturia unui oficial militar american, sergentul Jonathan M. Cuney, care precizează că în Irak erau arme de foc de tip Kalaşnikov, Herstal FAL, Heckler&Koch G3, Dragunov SVD şi lansatoare de grenadă, inclusiv arme fabricate în România, potrivit Mediafax.

"Cu toate acestea, autoritățile din România, serviciile secrete sau Guvernul, nu au investigat această informație, nu au luat nicio măsură, nu s-au îngrijorat de faptul că arme românești ucid oameni nevinovați în Siria sau Irak. Urmarea acestui circ penibil și grețos este limitarea accesului la cartele prepay, pentru a calma spiritele inflamate tot de cei care vor să le calmeze", mai scrie redacţia NapocaNews.

Ieri, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat extrem de indignat faţă de declaraţiile premierului Cioloş, afirmând că România a fost pusă într-o situaţie dificilă.

"Dacă n-ai informaţii, nu vorbeşti, decât dacă îţi doreşti să pui România într-o postură care este singulară, eu n-am auzit vreo altă ţară din Europa, oficialităţi ale ţărilor respective să pună propria ţară într-o astfel de postură: România, furnizoare de cartele pentru acţiuni teroriste", a spus preşedintele Senatului, potrivit Mediafax.

Fluxul de știri
0