Cum scapă lumea de hoția privatizărilor și de transnaționale

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaAfaceri.Economie.Privatizare
Afaceri.Economie.Privatizare - Sputnik Moldova
Abonare
Privatizările, retrocedările și despăgubirile nu se pot face decât fraudulos, în favoarea transnaționalelor, a declarat un economist român.

BUCUREŞTI, 4 apr — Sputnik. Economistul Constantin Cojocaru a reiterat, într-un interviu realizat de jurnalistul de la Chișinău Iurie Roșca, principiile economice care stau la baza marilor economii ale lumii.

Uzina de ciment din or. Rezina цементный завод г. Резина - Sputnik Moldova
BNR a năruit cu premeditare economia națională, argumentează un economist român

Marea hoţie numită privatizare, a afirmat Cojocaru, este transferul avuţiei din proprietatea poporului în proprietatea oligarhilor. Noţiunea de multinaţională nu este corectă, consideră economistul, deoarece la capătul unei corporaţii este întotdeauna un singur proprietar dintr-o singură ţară. Privatizările nu se pot face decât în defavoarea statului.

"A fost această mare hoţie numită privatizare. Urmată după aceea de surorile ei numite retrocedări şi despăgubiri prin care avuţia acumulată de poporul român a ajuns în proprietatea acestor transnaţionale. In literatura de specialitate e folosită noţiunea de multinaţională. Are multă substanţă diversionistă ca să distragă atenţia, adică sunt mai mulţi proprietari din mai multe naţiuni. Nu! Dacă vă veţi duce pe fir ca să vedeţi cine se află la capătul unei astfel de organizaţii o să vedeţi că are ca asociaţi alte persoane juridice, dar undeva se ajunge la adevăratul proprietar care e unul singur, care aparţine unei singure naţiuni. Nu e multinaţională. De aceea e mai corect cuvântul de transnaţională, ea îşi întinde tentaculele peste mai multe naţiuni", a precizat Cojocaru.

Economistul a mai punctat şi antidotul împotriva transnaționalelor. El a subliniat că impozitul progresiv şi democratizarea capitalului stau la baza economiilor dezvoltate cu cea mai mică rată a sărăciei din lume.

"Există un antidot împotriva transnaţionalelor. Taxarea progresivă. Indiferent cine este acum proprietar la Petrom, etc, ei trebuie să plătească impozit progresiv. Impozitul va fi de aşa manieră că de la o anumită valoare în sus devine insuportabil şi trebuie să vândă. Şi cine cumpără? Vor cumpăra cetăţenii beneficiari ai banilor primiţi din fondul capitalului distributiv. Şi toată lumea scapă de transnaţionale", a menţionat Constantin Cojocaru.

Fluxul de știri
0