Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi condiţii de acordare a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav

© Sputnikdizabilitate
dizabilitate - Sputnik Moldova
Abonare
Indemnizaţia pentru îngrijirea copiilor cu dizabilităţi va fi alocată până la vârsta de 18 ani şi nu de 16 cum este în prezent.

CHIŞINĂU, 4 apr – Sputnik. Dreptul de a beneficia de indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav se va extinde la împlinirea vârstei de 18 ani. Indemnizaţia o va primi părinţii sau alți membri ai familiei care îngrijesc copilul cu maladie oncologică sau dizabilitate pentru afecțiuni intercurente.

Proiectul de lege urmează să fie aprobat de deputaţi în lectura a doua.  Legea actuală prevede acest drept doar până la vârsta de 16 ani. 

Великорецкий крестный ход в Кировской области - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Persoanele cu dizabilităţi reprezintă 5,2% din populaţia totală a ţării

Indemnizaţia se acordă în baza certificatului de concediu medical, opțional, pentru unul dintre părinţi. În cazul în care părinții, din motive întemeiate, nu pot îngriji copilul bolnav, prestația se acordă altor persoane asigurate, care pot fi tutorele ori un alt membru adult din familie.

Cuantumul indemnizației pentru incapacitate de muncă rămâne nemodificat. Acesta se stabileşte în funcţie de stagiul de cotizare la sistemul de asigurări sociale al îngrijitorului, dar și în funcție de maladie.

Astfel, indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de cancer sau tuberculoză este de 100% din venitul asigurat sau baza de calcul, stabilită în Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale. În cazul celorlalte maladii, indemnizația va fi de la 60% la 90% din baza de calcul, în funcție de stagiul realizat în sistemul de asigurări sociale.

Fluxul de știri
0