Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Persoanele cu dizabilităţi reprezintă 5,2% din populaţia totală a ţării

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaВеликорецкий крестный ход в Кировской области
Великорецкий крестный ход в Кировской области - Sputnik Moldova
Abonare
Dizabilitatea este o provocare tot mai serioasă şi în Moldova, din cauza procesului de îmbătrînire a populaţiei, a riscului de accidente, precum şi a numărului în creştere a cazurilor de afecţiuni cronice.

CHIŞINĂU, 6 dec – Sputnik. Numărul estimat al persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova este de 184,8 mii persoane, inclusiv 13,4 mii copii. În ultimii 5 ani numărul acestora a crescut cu 2,7% în general, iar în cazul copiilor a scăzut cu 11,3%. 

Persoanele cu dizabilităţi reprezintă 5,2% din populaţia totală a ţării, iar copiii cu dizabilităţi constituie aproape 2% din numărul total al copiilor din Republica Moldova. Aproape fiecare a şaptea persoană cu dizabilitate se încadrează în categoria celor cu dizabilitate severă. 

Мужчина в инвалидном кресле - Sputnik Moldova
Societate
Circa 200 de mii de persoane cu dizabilități, înregistrate în Moldova

Pe parcursul anului trecut circa 136,7 mii persoane cu dizabilităţi au beneficiat de pensii de dizabilitate, iar 47,3 mii persoane au beneficiat de alocaţii sociale.

Persoanele cu dizabilităţi în proporţie de 62 la sută sunt din mediul rural, numărul lor fiind în continuă creştere.

Din numărul total al persoanelor cu dizabilităţi aflate la evidenţa organelor asigurării sociale de stat, 71 la sută au obţinut dizabilitatea în urma unei boli obişnuite, 15 la sută sunt persoanele cu dizabilitate din copilărie, iar 7 la sută sunt copiii cu dizabilitate. 

Potrivit estimărilor la nivel european, numărul persoanelor cu dizabilităţi reprezintă circa 80 milioane sau peste 15% din întreaga populaţie. Unul din patru europeni are un membru de familie cu dizabilitate. 

Fluxul de știri
0