NBC News: cum a „anulat” Obama planul CIA de răsturnare a lui Asad

© REUTERS / Larry DowningThe lobby of the CIA Headquarters building in McLean, Virginia
The lobby of the CIA Headquarters building in McLean, Virginia - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul şef al CIA, fost viceministru al apărării şi fost ambasador în Siria consideră că planul operaţiunii secrete elaborat de fostul ofiţer al serviciului secret al SUA privind răsturnarea lui Asad în 2012 ar fi permis evitarea consolidării SI şi crizei migraţionale.

CHIȘINĂU, 4 apr — Sputnik. Douglas Laux, fost ofițer al serviciilor de informații în SUA, a declarat într-un interviu pentru postul TV NBC News că în 2012 CIA (Central Intelligence Agency) i-a propus președintelui american un plan detaliat al operațiunii secrete de răsturnare a regimului lui Bashar Asad în Siria, însă Barack Obama nu a acceptat propunerea serviciilor secrete, transmite RIA Novosti.

Laux afirmă el a fost un timp îndelungat „ochii și urechile" grupurilor operative ale CIA în Siria, colaborând cu diferite grupări ale opoziției înarmate siriene și cu agenții altor țări. Alte surse, tot din cadrul CIA, au confirmat pentru postul TV că informațiile pe care le obținea Laux ajungeau până în eșaloanele superioare ale conducerii SUA: șeful grupurilor operative din Siria organiza regulat briefinguri pentru congresmeni, iar planul lui Laux îi era cunoscut și lui Barack Obama.

„Casa Albă și liderii CIA au dat de înțeles de la bun început că scopul grupurilor noastre operative este de a-l înlătura pe Asad de la putere. Noi aveam pregătite 50 de modalităţi de a facilita acest proces; în planul meu totul era scris negru pe alb. Însă conducerea politică nu ne-a dat nici o șansă să-l realizăm", a declarat fostul ofițer.

U.S. President Barack Obama - Sputnik Moldova
Obama a dat de înțeles că SUA ar putea avea un alt rol pe arena mondială

Principalul susținător al desfășurării operațiunii de înlăturare a lui Asad de la putere era șeful CIA din acea perioadă, David Petraeus (s-a aflat în fruntea direcției din septembrie 2011 până în noiembrie 2012), a adăugat Laux. Actualmente, Petraeus și alte persoane cu influență care susțineau răsturnarea președintelui Siriei — ex-ministrul Apărării Leon Panetta și ex-ambasadorul SUA în Siria, Robert Ford, — consideră că planul lui Laux ar fi permis evitarea aplicării armei chimice în Siria, consolidării SI, dar şi evitarea crizei migraționale din Europa. Barack Obama și alți analiști nu au fost de acord cu ei, menționează postul TV.

Drept urmare, după ce planul CIA a fost stopat, Obama a aprobat un alt plan mai moderat: de înarmare și instruire a rebelilor sirieni, în special a combatanților din armata liberă siriană. Însă acest program s-a dovedit a fi ineficient și a fost anulat, a comentat NBC News.

Fluxul de știri
0