Obama a dat de înțeles că SUA ar putea avea un alt rol pe arena mondială

© Sputnik / Sergey GuneevU.S. President Barack Obama
U.S. President Barack Obama - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele SUA a enumerat în mesajul său către Congres principalele provocări cu care se confruntă țara.

CHIȘINĂU, 13 ian — Sputnik. În mesajul său către congres „Cu privire la situația din țară", președintele SUA, Barack Obama, le-a dat de înţeles concetățenilor că rolul țării lor pe arena internațională s-ar putea schimba, consideră Serghei Millian, președintele Camerei de Comerț Ruso-Americane din SUA.

„Obama a început deja să pregătească poporul american pentru faptul că situația internațională s-ar putea schimba cardinal și că rolul SUA ar putea deveni diferit de cel actual", a spus expertul.

Президент Соединенных Штатов Америки (США) Барак Обама - Sputnik Moldova
Obama: problemele SUA sunt create de noi, nu de Rusia sau China

Potrivit acestuia, anume mențiunea respectivă face ca ultimul discurs al președintelui să se deosebească de multe alte mesaje adresate anterior de liderii americani.

În general, „discursul șefului statului a fost destul de pozitiv, a decurs fără surprize și a cuprins toate tezele principale ale actualei administrații", a menționat Millian. Afară de aceasta, „Obama a enumerat principalele provocări cu care se confruntă Statele Unite".

„După cum mi s-a creat impresia, unul dintre laitmotivele discursului a fost că, deși America este un lider mondial în multe domenii, în special în dezvoltarea tehnologiilor, ulterior multe țări aplică aceste tehnologii împotriva intereselor sale", a punctat expertul.

El a adăugat că o parte considerabilă din discursul lui Obama a fost consacrat succeselor obținute de SUA în timpul mandatului său: „Cel puțin parțial, acest lucru este adevărat. Desigur, au fost realizări, mai ales în combaterea șomajului".

Obama a vorbit de asemenea despre reforma sistemului sănătății, însă a recunoscut că „este dificil să judeci pe cât de reușită a fost aceasta". „Putem presupune că dacă următorul președinte al SUA va fi republican, el va stopa această reformă și, într-un fel sau altul, va reveni la sistemul precedent", a concluzionat expertul.

Fluxul de știri
0