Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Miting în susţinerea statalităţii la Comrat

© Sputnik / Yurii Somov / Accesați arhiva multimediaГосударственный флаг Республики Молдова
Государственный флаг Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Peste trei mii de persoane au participat la mitingul apărătorilor statalităţii Moldovei, organizat în replică la activizarea acţiunilor unioniste în ţară.

CHIŞINĂU, 2 apr — Sputnik. Un miting de amploare în apărarea statalităţii Moldovei are loc sâmbătă în centrul Comratului în UTA Găgăuzia. Decizia privind desfăşurarea acestuia a fost luată în urma activizării forţelor unioniste.

Марш унионистов 27 марта, шествие - Sputnik Moldova
Cetăţenii Moldovei le-au demonstrat unioniştilor că sunt stăpâni la ei acasă

Potrivit datelor prezentate de forţele de ordine din Găgăuzia, „la marşul de la Comrat al apărătorilor statalităţii Moldovei participă peste trei mii de persoane". Manifestanţii poartă drapelele Moldovei şi Găgăuziei, dar şi stindarde ale domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Participanţii la acţiune scandează: „Moldova!", „Moldova, te vom apăra!", „Suntem pentru statalitatea Moldovei!". În fruntea coloanei de manifestanţi se află başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, dar şi reprezentanţi ai „Partidului nostru" şi altor forţe care se pronunţă pentru statalitatea moldovenească.

„Autonomia găgăuză a fost întotdeauna un stâlp al statalităţii moldoveneşti, de aceea, în această situaţie îngrijorătoare, datoria noastră este să spunem un „nu" hotărât tuturor încercărilor forţelor radicale de dreapta de a atenta la suveranitatea ţării noastre", a declarat Vlah.

„Dacă nu ne vom uni astăzi, cei care propagă „unirea" îşi vor impune în continuare ideile. Trebuie să încercăm astăzi să trezim întreaga ţară şi să spunem ferm că noi suntem mulţi — suntem 99% de cetăţeni care doresc ca Moldova să rămână unitară şi indivizibilă", a mai spus başcanul.

Potrivit liderului socialiştilor, cetăţenii Moldovei s-au săturat să vadă marşuri unioniste prin centrul Chişinăului.

„În acest context, forţele patriotice doar se vor amplifica. Aceasta este doar prima acţiune de apărare a statalităţii Moldovei. Peste două săptămâni, astfel de marşuri vor avea loc în patru mari oraşe ale ţării. În luna mai ne vom aduna cu toţii în centrul Chişinăului, pentru a demonstra că ne vom apăra statalitatea şi că unionismul nu are nicio şansă", a declarat Dodon.

Марш унионистов 27 марта - Sputnik Moldova
Politică
Efectul marşului unirii: socialiştii cheamă la mobilizare generală

Duminică, 27 martie, mai multe mişcări pro-româneşti au organizat la Chişinău congresul „Sfatul Ţării-2", dar şi o manifestaţie prilejuită de aniversarea unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918. Organizator al acţiunii a fost platforma civică "Actiunea-2012", care include organizaţii nonguvernamentale din ambele ţări, care optează pentru unirea Moldovei şi României.

Potrivit sondajelor de opinie, marea majoritate a cetăţenilor Moldovei se pronunţă împotriva unirii ţării cu România.

Fluxul de știri
0