Preţul carburanţilor se va schimba la fiecare două săptămâni

© Sputnik / Стрингер / Trecere la banca de fotografiiРабота АЗС
Работа АЗС - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
ANRE a schimbat conceptual modalitatea de stabilire a prețurilor de comercializare cu amănuntul la benzină, motorină și la gazul lichefiat.

CHIŞINĂU, 1 apr — Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din Republica Moldova a aprobat în cadrul ședința publice de joi, 31 martie, proiectul unei noi Metodologii de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

gaz benzină pompă - Sputnik Moldova
Ce se întâmplă cu preţurile la petrol şi când se vor ieftini carburanţii

Astfel, spre deosebire de actuala Metodologie, care prevede menținerea unui nivel just al prețurilor care ar acoperi cheltuielile relevante ale operatorilor de pe piața respectivă și o rată rezonabilă de rentabilitate de maximum 10%, noua Metodologie stabilește o corelație directă între prețurile la benzină, motorină și la gazul lichefiat pe piața internă și evoluția cotațiilor bursiere regionale la produsele petroliere.

Noul mecanism de formare a prețurilor are la bază patru componente principale:

— cotațiile medii Platts pentru benzină sau cotațiile medii Argus pentru gazul lichefiat;

— costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare;

— cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova;

— marja comercială specifică ce plafonează valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere. Această marjă se stabilește anual de către ANRE, în urma analizei cheltuielilor pe piața produselor petroliere.

Potrivit noii Metodologii, ANRE va calcula, la fiecare 14 zile calendaristice, în funcție de cotațiile Platts și Argus din perioada precedentă, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le va publica pe pagina sa web. În aceeași zi, fiecare operator de pe piața produselor petroliere va stabili, reieșind din prețurile plafon calculate de ANRE, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor respective, le va publica pe pagina sa web și le va afișa pe panourile informative de la stațiile de alimentare, explică ANRE.

„Operatorii de pe piață nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul benzina, motorina și gazul lichefiat la prețuri peste prețurile plafon stabilite de ANRE", se precizează în comunicatul instituţiei.

Metodologia va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar ulterior Consiliul de Administrație al ANRE va stabili valorile maximale ale marjei comerciale specifice aferente comercializării produselor petroliere pentru primul an de valabilitate a noii Metodologii și, respectiv, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților.

Fluxul de știri
0