BUCUREŞTI, 1 apr — Sputnik. Economistul român Constantin Cojocaru a declarat că nicio forță globală nu poate sta împotriva poporului român dacă acesta vrea într-adevăr să aibă viitor. El a răspuns în cadrul interviu la București la întrebările jurnalistul din Republica Moldova Iurie Roșca.
La întrebarea cum poate fi scos statul român din captivitatea oligarhiei și cum poate fi creat un parteneriat între stat și micul producător, Constantin Cojocaru a menţionat forţa de trezire şi capacitatea de acţiune a popoarelor. Economistul român sublinează că nicio forţă globală, Uniunea Europeană sau NATO, nu se poate împotrivi voinţei popoarelor, iar anul 2016 aduce marea şansă românilor de a nu mai vota cu niciun politician şi cu niciun partid din cele care au condus ţara în ultimii douăzeci şi şase de ani.
"Aici e nodul gordian. Stă în puterea popoarelor să oprească, să taie nodul. Adică prin alegeri. Concret, acum în 2016, poporul are această posibilitate, chiar dacă puterea este în mâna oligarhilor, el are o armă formidabilă: ştampila de vot. Poporul român poate în 2016, fiind alegeri locale în luna iunie şi alegeri parlamentare în luna noiembrie, să taie nodul gordian. El poate să schimbe clasa politică începând cu primăriile, pentru că cei care câştigă primăriile vor câştiga şi alegerile parlamentare, e o logică firească. În iunie să cureţe primăriile, pur şi simplu să nu mai voteze cu niciunul din candidaţii partidelor care au guvernat România în ultimii 26 de ani. Cu niciunul! Se poate face acest lucru. Nici UE, nici NATO, nimeni nu se poate opune, absolut nicio forţă", a precizat Cojocaru.
Economistul a explicat în interviu că subdezvoltarea ţării este întreţinută prin captivitatea statului în mâinile celor 5 — 6% de oligarhi autohtoni care împreună cu corporaţiile străine deţin 80 — 90% din avuţia naţională. Cheia dezvoltării este ca statul să nu mai fie deţinut de corporaţii, iar 70% din populaţia ţării să aibă în proprietate 70% din avuţia ţării.
"Dacă 70 % din cetăţeni vor deţine 70% din capital, ei vor avea puterea economică. Şi atunci realmente organele reprezentative, Parlament şi celelalte, vor încape pe mâna reprezentanţilor acestor 70% mici proprietari. În acest moment statul e controlat de cei 5, 6 % de oligarhi. Cei 5, 6% plus corporaţiile deţin 80-90 % din capital. Dacă îi împroprietărim pe cei mulţi, se schimbă raportul de forţe, puterea economică va fi în mâna lor, iar cine are puterea economică o are și pe cea politică", a încheiat Cojocaru.