Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Seselj a fost achitat integral de Tribunalul pentru fosta Iugoslavie

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaГорода мира. Дублин
Города мира. Дублин - Sputnik Moldova
Abonare
Judecata nu a susținut nici unul din cele nouă capete de acuzare pentru crime împotriva umanității și crime de război în Bosnia și Herțegovina, Croația și regiunea autonomă Voivodina (Serbia).

CHIȘINĂU, 31 mar — Sputnik. Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie a stabilit că liderul partidului radical din Serbia, Vojislav Seselj, nu poartă o responsabilitate personală pentru aceste crime și a fost eliberat. Potrivit presei de la Belgrad, decizia respectivă a fost pronunțată de către judecătorul care a prezidat şedinţa, Jean-Claude Antonetti.

Военная операция НАТО против Югославии. Съемки 1999 года - Sputnik Moldova
Fost agent CIA: am primit milioane de dolari ca să dezmembrăm Iugoslavia

TPI pentru fosta Iugoslavie de la Haga a pronunțat verdictul pentru Vojislav Seselj învinuit de crime săvârșite în perioada conflictelor armate din Balcani, în anii 1991 — 1993. Învinuirea conținea în total nouă puncte care se refereau la crime de război și crime împotriva umanității comise în Bosnia și Herțegovina, Croația și regiunea autonomă Voivodina (Serbia).

Sentința a fost pronunțată în lipsa inculpatului. La ora actuală Vojislav Seselj se află la Belgrad. În 2014, din motive de sănătate, el a fost lăsat să părăsească tribunalul. În total, el a stat 11 ani în celula TPI, mai mult decât oricare alt inculpat. În timpul procesului, politicianul a renunțat la avocați și s-a apărat singur.

Procuratura a cerut pentru inculpat 28 ani de închisoare. Seselj și-a negat vina, dar, făcând trimitere la surse proprii, el s-a așteptat să fie condamnat la 25 ani privațiune de libertate. Liderul radicalilor sârbi a declarat că judecata de la Haga are caracter politic, nu juridic, și că majoritatea sârbilor deținuți acolo sunt nevinovați.

În ajunul pronunțării sentinței, Vojislav Seselj a declarat că nici măcar nu are de gând să urmărească transmisiunea din sala de judecată, deoarece trebuie să se ocupe de problemele partidului.

Fluxul de știri
0