Fost agent CIA: am primit milioane de dolari ca să dezmembrăm Iugoslavia

© Sputnik / Игорь Михалев / Accesați arhiva multimediaВоенная операция НАТО против Югославии. Съемки 1999 года
Военная операция НАТО против Югославии. Съемки 1999 года - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul agent CIA Robert Baer face dezvăluiri şocante într-un interviu pentru o publicaţie din Serbia despre amploarea minciunii şi manipulării prin care a fost dezmembrată Iugoslavia, dar şi despre genocidul de la Srebrenica.

CHIŞINĂU, 3 nov — Sputnik. Robert Baer vorbeşte în interviul preluat din limba engleză de jurnalul.ro despre activităţile agenţiei americane în fosta Iugoslavie.

"Am mituit partide şi politicieni ca să cultive ura între naţiuni. Scopul nostru fundamental era să vă facem sclavii noştri!" spune Robert Baer, fost agent CIA în interviul acordat publicaţia WebTribune din Serbia.

Robert Baer este autorul mai multor cărţi în care dezvăluie secrete ale CIA şi administraţiilor Bill Clinton şi George W. Bush. Fostul agent a fost arestat şi reţinut de mai multe ori după ce a dat publicităţii informaţii din interiorul administraţiilor americane. Mitt Waspurh, un prieten apropiat al lui Baer şi fost funcţionar în Senatul SUA, după ce i-a furnizat şi el mai multe informaţii, a fost ucis prin împuşcare.

Am finanţat ONG-uri şi politicieni care au stârnit ura

Robert Baer afirmă între altele în interviu, răspunzând la întrebarea despre scopul plecării sale în Slovenia: „Am primit informaţia că Slovenia era gata să-şi declare independenţa. Ni s-au dat bani, câteva milioane de dolari, ca să finanţăm diverse ONG-uri, partide de opoziţie şi diverşi politicieni care au stârnit ura şi au inflamat societatea".

Baer mai spune că mulţi agenţi şi ofiţeri au dispărut pentru că au refuzat că facă propagandă îndreptată împotriva sârbilor în Iugoslavia.

„Personal, am rămas şocat la enorma cantitate de minciuni cu care erau "hrăniţi" politicienii de către agenţii CIA. Mulţi din ei habar nu aveau că livrează minciuni. Fiecare ştia numai câte o mică bucăţică din poveste şi numai cei care creaseră toată istoria cunoşteau şi ce se ascunde în spate, iar aceia sunt politicienii", s-a confesat fostul agent CIA.

Srebrenica a fost sacrificată

El precizează că nu a fost vorba doar de propagandă anti-sârbească, scopul fiind de fapt divizarea republicilor, astfel că Iugoslavia să nu mai existe ca un întreg.

„Serbia a fost aleasă numai pentru simplul motiv că trebuie dată vina pe cineva dar oarecum şi pentru motivul că este succesoarea fostei Iugoslavii" explică Robert Baer.

Referindu-se la genocidul de la Srebrenica, acesta a specificat că vina aparţine tuturor, adică bosniacilor, sârbilor şi americanilor.

„ Însă toată vina a fost aruncată pe sârbi. Din nefericire multe victime înmormântate ca musulmani, erau de fapt sârbi sau alte naţionalităţi. […] Oraşul Srebrenica a fost sacrificat pentru a da Americii motivul să atace Serbia în urma pretinselor atacuri", a afirmat fostul agent.

Rugat de reporterul WebTribune să adreseze un mesaj oamenilor din fosta Iugoslavie, Robert Baer i-a îndemnat: „Uitaţi trecutul, a fost o înscenare, este un fals. V-au manipulat, au obţinut ce au vrut şi este prostesc să vă urâţi între voi, trebuie să arătaţi că sunteţi mai puternici şi că vă daţi seama cine a creat acest lucru. Îmi cer iertare, sincer. Acesta este motivul pentru care de multă vreme dezvălui secrete ale CIA şi Casei Albe".

Fluxul de știri
0