Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Maşinile „Frankenstein” din Lituania, un grav pericol pentru viaţă

© Sputnik / Мирослав РотарьМашины с иностранными номерами
Машины с иностранными номерами - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova a fost publicată o investigaţie amplă, care îi poate întrista mult pe amatorii de maşini ieftine din Lituania. Concluziile specialiştilor ridică mari semne de îngrijorare.

CHIŞINĂU, 31 mar – Sputnik. Portalul piataauto.md a publicat joi un material amplu, o adevărată investigaţie jurnalistică, despre automobilele cu plăci de înmatriculare străine, de regulă lituaniene, care sunt destul de ieftine pe piaţa auto din Moldova, comparativ cu cele înmatriculate de autorităţile naţionale. Ele, potrivit investigaţiei, pun într-un mare pericol viaţa celor care decid să circule cu acestea.

Aceste automobile la cea de „a doua viaţă”, „recreate” în Lituania, mai sunt numite în respectivul material şi „maşini Frankenstein”.

„În Lituania există o întreagă industrie de importare a maşinilor în cea mai avariată formă, unele din ele adevărate rămăşiţe. Afaceriştii lituanieni le importă de pretutindeni – de la licitaţiile americane, din ţările Uniunii Europene şi se concentrează aproape în exclusivitate la maşinile serios avariate, pentru că doar ele pot aduce profit cu adevărat mare. În ţările UE sau SUA, maşinile înecate sau serios avariate nu sunt niciodată reparate, pentru că sunt considerate periculoase, iar reparaţia lor ar costa mai mult ca înlocuirea maşinii cu una nouă”, notează autorii.

Выделенная полоса - Sputnik Moldova
Societate
Ce modificări vrea să facă Ministerul Finanţelor legat de importul automobilelor

Ei subliniază că această industrie „funcţionează după principiul maşinilor donatoare şi „primitoare” de transplanturi”. Adică, „o maşină cu întreaga parte frontală boţită va primi o altă parte frontală de la o maşină răsturnată, spre exemplu, sau una care a primit un impact puternic în spate, de i-a spulberat jumătate de habitaclu”.

Articolul descrie şi un crash-test cu un BMW adunat din bucăţi de meşterii iscusiţi din Lituania. Rezultatul a fost unul catastrofal, arătând că persoanele aflate în aceste maşini se expun la un pericol extrem de mare.

„Concluziile sunt mai mult decât înfiorătoare”, susţin la final autorii investigaţiei. Potrivit lor „marea majoritate a acestor maşini nu sunt ieftine de pomană, ci ascund în ele riscuri uriaşe, care se pot solda cu tragedii sfâşietoare în cazul unor accidente”.

Fluxul de știri
0