Educație
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre procesul de studii, problemele din învățământ și provocările din acest sector.

Protocol moldo-român de colaborare în educație

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaПрием документов на обучение в ВУЗы
Прием документов на обучение в ВУЗы - Sputnik Moldova
Abonare
România și Republica Moldova vor iniția negocieri pentru semnarea unui Acord de colaborare în sfera educației pentru perioada 2016-2019.

CHIȘINĂU, 31 mar — Sputnik. Ministerul Educației al Republicii Moldova și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice din România vor iniția negocieri în vederea semnării Protocolului de colaborare pentru următorii trei ani. Decizia a fost luată la ședința Guvernului de la Chișinău din 30 martie curent.

Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti, Chişinău. - Sputnik Moldova
Iohannis: relaţiile moldo-române la nivel de preşedinţi sunt excelente

Documentul prevede oferirea anuală de către Guvernul României a burselor pentru elevi, studenți, masteranzi și doctoranzi care își fac studiile în Republica Moldova. Anterior, bursele erau oferite doar acelor elevi și studenți moldoveni care își făceau studiile pe teritoriul României.

În mod special, ministerele semnatare vor colabora în domeniul modernizării sistemelor educaționale naționale și vor organiza vizite de studii pentru dezvoltarea capacităților profesionale a cadrelor din domeniul învățământului.

În timpul ședinței Guvernului, ministrul Educației Corina Fusu a subliniat: "Cooperarea dintre Ministerul Educației al Republicii Moldova și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice din România va avea un impact pozitiv asupra imaginii Republicii Moldova atât pe plan regional, cât și internațional, contribuind la realizarea obiectivelor specifice domeniului educației și a celor privind integrarea europeană a țării noastre", se arată într-un comunicat al Ministerului Educației de la Chișinău.

Scopul Acordului este de a oferi continuitate colaborării dintre cele două instituții și de a reglementa o serie de acțiuni/activități comune ce vor fi desfășurare în următorii 3 ani.

De asemenea, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice din România va acorda asistența și expertiza necesare în reformarea sistemului de învățământ din Republica Moldova, în promovarea intereselor acesteia în procesul de asociere și integrare în Uniunea Europeană.

Documentul menționat este unul interministerial și vine întru executarea Acordului privind colaborarea în domeniul științei, învățământului și culturii între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, semnat la Chișinău, la 19 mai 1992. Ultimul protocol semnat între cele două instituții a fost pentru anii 2012-2015.

Actualmente în România își fac studiile circa 10 mii de cetățeni din Republica Moldova, statul român oferind anual 5 mii de burse. În instituțiile de învățământ din Republica Moldova studiază circa 1225 cetățeni români (983 frecvență redusă și 242 cu frecvență la zi).

Fluxul de știri
0