Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: Moldova poate ocupa locul Turciei pe piața rusă

Abonare
Potrivit Galinei Șelari, piața rusă este importantă și prezintă interes nu numai pentru Moldova, ci și pentru principalii concurenți – țările UE. De aceea, RM trebuie să depună eforturi pentru a fi prima care să-și ocupă o nișă pe piața FR.

CHIȘINĂU, 30 mar — Sputnik. Teoretic, Republica Moldova poate ocupa o nișă pe piața rusă în legătură cu restricţionarea accesului pe această piață a unui concurent atât de important cum este Turcia, precum și a producătorilor europeni, a declarat miercuri pentru Sputnik Galina Șelari, directorul executiv al Centrului de Investigații Strategice și Reforme.

„Rosselhoznadzor" nu exclude posibilitatea de a introduce în decurs de o lună un embargo la livrarea întregii producții de origine vegetală din Turcia.

Începând cu 1 ianuarie 2016, Rusia a interzis importul din Turcia a mai multor fructe și legume, inclusiv citrice, struguri, mere, pere, caise, piersici și nectarine, căpșuni, tomate, ceapă, conopidă, broccoli, castraveți. Sub incidența interdicției se află carnea și măruntaiele de găină și de curcan de casă. Afară de aceasta, de la 17 martie, „Rosselhoznadzor" a introdus restricții temporare la importul în FR a ardeilor și rodiilor din Turcia.

„Teoretic, Republica Moldova poate ocupa această nișă, însă doar dacă țara noastră va reuși să obțină ridicarea acelor restricții care există în prezent pentru accesul produselor moldovenești pe piața rusă. Iar pentru aceasta trebuie purtate tratative", a menționat Șelari.

Спасская башня Московского Кремля и храм Василия Блаженного - Sputnik Moldova
Politică
Rusia, cu cel mai mare rating printre partenerii externi ai Moldovei

Potrivit acesteia, judecând după unele schimbări de nuanțe, de exemplu, în discursurile ministrului Economiei RM, Octavian Calmâc, „conducerea țării a conștientizat două lucruri globale".

„În primul rând, piața rusă este importantă și prezintă interes nu doar pentru ţara noastră. Anume din acest motiv eurocomisarul pentru agricultură a încercat să discute cu colegii ruși despre revenirea produselor UE pe piața Federației Ruse deja în acest sezon. Deocamdată însă fără succes", a spus economistul.

În al doilea rând, dacă Moldova nu va reuși să revină prima pe piața rusă, adică dacă alți producători europeni — principalii concurenți — îi vor lua-o înainte, în acest caz reîntoarcerea RM pe piața din Rusia va fi imperceptibilă și destul de complicată.

Expertul a subliniat că Moldova nu poate ține piept concurenței cu țările europene.

„De aceea, singura noastră șansă este să ne ocupăm o nișă pe piața estică anume acum. Deoarece la momentul de față în Moldova s-au creat anumite condiții: pe piața rusă este restricționat accesul, în primul rând, al unui concurent serios — Turcia, iar în al doilea rând, producătorul european se află și el deocamdată sub semnul întrebării la acest capitol. Important pentru noi este să fim primii", a conchis Șelari.

Fluxul de știri
0