Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Riscurile la care sunt supuşi tinerii din Moldova: drogurile, sexul şi violenţa

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Trecere la banca de fotografiiМолодежь
Молодежь - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Potrivit unei analize a Ministerului Sănătăţii cele mai mari riscuri pentru Moldova sunt drogurile, contactarea bolilor cu transmitere sexuală, sarcinile timpurii sau violenţa în familie.

CHIŞINĂU, 27 mar – Sputnik. Abuzul de droguri, contactarea bolilor cu transmitere sexuală, sarcinile timpurii sau violenţa în familie. Acestea sunt doar câteva dintre riscurile la care sunt supuși tinerii din  Republica Moldova. Problemele de sănătate ale adolescenților și asigurarea accesului la servicii medicale calitative pentru tineri au fost analizate în cadrul unei şedinţe la Ministerul Sănătăţii. 

Работа экспертно-криминалистического центра - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Tot mai mulţi tineri devin dependenţi de droguri

La ședință au participat viceministrul Sănătății, Liliana Iașan, deputatul Lilian Carp, reprezentanți ai instituțiilor medico-sanitare și Serviciilor Prietenoase Tinerilor, asistenți sociali, polițişti și cadre didactice.

Specialiștii au remarcat că tinerii devin și mai vulnerabili din cauza sărăciei, lipsei supravegherii părinteşti, fenomenului de violenţă în familie şi accesului defectuos la servicii de calitate. Totodată, adolescenţii care trăiesc în mediul rural şi provin din familii vulnerabile sau cei care adoptă un comportament riscant ar putea avea acces limitat la serviciile medicale de bază.

Pentru a rezolva eficient problemele tinerilor, Guvernul a declarat ca prioritate sănătatea și dezvoltarea adolescenților și tinerilor într-un șir de documente de politici strategice, printre care și Politica Naţională de Sănătate pentru perioada 2007-2021.

”Ne dorim o sporire a gradului de încredere al tinerilor față de aceste servicii. În Chișinău există doar două Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor și acum trebuie să ne consolidăm eforturile pentru a le multiplica. Tinerii trebuie să fie conștienți că modul de viața pe care îl duc este direct proporțional cu sănătatea lor, iar curricula școlară ar trebui să promoveze acest lucru”,a declarat viceministrul Sănătății, Liliana Iașan.

În total, în Republica Moldova au fost create 37 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor. În ultimii 4 ani, numărul beneficiarilor acestora a crescut aproape de 4 ori, de la 44,6 mii în 2011 până la 173 mii în 2015.

Fluxul de știri
0