Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Secretul moldovenilor: cum cheltuiesc mai mult decât câştigă

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
Anul trecut, veniturile populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 1957 lei, iar cheltuielile - 2048 lei.

CHIŞINĂU, 30 mar – Sputnik. Potrivit datelor prezentate de Biroul Naţional de Statistică, veniturile populaţiei au constituit anul trecut în medie pe o persoană pe lună 1957 lei.  În acelaşi timp, cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în anul 2015 au constituit în medie pe o persoană 2048 lei. 

Пенсионер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Salariul din Moldova, ca o piele de șagrin

Cea mai importantă sursă de venit este salariul, cu o pondere de 41,4% în veniturile totale. La formarea veniturilor au contribuit şi activităţile pe cont propriu — 15,9%. Prestaţiile sociale sunt a doua sursă de venit după importanţă. În medie acestea constituie 20,9% din veniturile medii lunare ale populaţiei.

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 17,4% din totalul de venituri. Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 23,4% faţă de 11,8% în cazul populaţiei din mediul urban.

Cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată pentru necesarul de consum alimentar – 42,1%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 17,9% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 11,2%. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate, transport, comunicaţii, dotarea locuinţei.

Fluxul de știri
0