Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Corupţia şi accesul la justiţie, în topul încălcărilor drepturilor omului

© Sputnik / Andrei Starostin / Accesați arhiva multimediajustice, суд
justice, суд - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul Poporului a prezentat Raportul privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova în anul 2015, relevând domeniile cu cele mai multe încălcări în acest sens.

CHIŞINĂU, 30 mar – Sputnik. Corupția, accesul la justiție, ocrotirea sănătății, asistența și protecția socială sunt domeniile care înregistrează cele mai multe încălcări ale drepturilor omului în țara noastră și constituie cele mai frecvente motive de adresare la Oficiul Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a făcut aceste declaraţii în cadrul evenimentului de prezentare a Raportului privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova în anul 2015. 

Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Cine acuză autorităţile de populism şi încălcarea drepturilor omului

„Cele mai multe adresări vin din partea deținuților, care acuză sentințele aplicate, condițiile neadecvate de detenție și actele de tortură. Urmează salariații angajați oficial, petițiile din partea acestora vizând nerespectarea regimului de muncă, atitudinea ostilă a angajatorilor față de angajați și salarizarea. Alte categorii de petiționari care s-au adresat frecvent la Avocatul Poporului în anul trecut sunt pensionarii, persoanele angajate neoficial și șomerii, dar și persoanele cu dezabilități”, a declarat Cotorobai.

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Oleg Budza, a adăugat că o preocupare comună a sindicatelor şi Ombudsmanului ține de securitatea și sănătatea angajaților la locul de muncă.

„19 % din locurile de muncă din țara noastră prezintă riscuri și condiții nocive de muncă”, a declarat Budza.

CNSM și Oficiul Avocatului Poporului au încheiat în 2015 un nou Acord de colaborare, prin care părțile s-au angajat să pledeze pentru armonizarea cadrului legal naţional la standardele internaţionale ce ţin de asigurarea drepturilor salariaţilor la muncă, securitatea și sănătatea muncii, asigurarea unui nivel decent a pensiilor, protecţia socială a angajaţilor și alte aspecte.

Fluxul de știri
0