National Interest: Este timpul ca SUA să iasă din NATO

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaПентагон, Pentagon, SUA
Пентагон, Pentagon, SUA - Sputnik Moldova
Abonare
Situația de pe arena internațională s-a schimbat din rădăcini și este timpul ca Statele Unite să recunoască că ingerința lor în politica altor țări nu mai are sens, scrie publicația americană.

CHIȘINĂU, 29 mar — Sputnik. Politica americană este depășită, SUA trebuie să-și regândească propriul rol în lume și să se gândească serios asupra ieșirii din Alianță, scrie RIA Novosti, făcând referire la un articol de pe National Interest.

НАТО - Sputnik Moldova
Trump: America nu mai are bani să susțină NATO

În primul rând, acea balanță de forțe care a fost instituită după cel de-al Doilea Război Mondial nu mai există astăzi. SUA erau convinse de faptul că rolul său de lider în politica mondială va fi necesară în decursul multor ani de zile. Însă țările europene au încetat demult să mai fie o mână de țări fără adăpost demoralizate și epuizate de război și acum sunt în deplină măsură să facă față problemelor proprii de sine stătător, menționează publicația.

În al doilea rând, în momentul înființării sale Alianței era văzută ca un instrument de cooperare cu jucătorii cheie din politica europeană. Nimeni nu spunea despre faptul că NATO se va extinde mereu. Însă după destrămarea URSS conducătorii americani au început să insiste asupra includerii în componența sa a țărilor din Europa Centrală și chiar de Est. Ei primeau ca membri noi aliați fără nici o ezitare, de parcă ar fi vorba de adăugarea noilor prieteni în rețelele de socializare. Însă articolul 5 al Statutului NATO agravează considerabil situația. El prevede că atacul asupra unui membru al Alianței trebuie calificat ca un atac asupra tuturor. În rezultat, SUA ar putea intra într-un conflict armat care nu îi vizează, scrie autorul articolului.

Absurditatea NATO a atins apogeul în februarie 2016, menționează publicația. Ca și în cazul cu Țările Baltice, Washingtonul a luat o cale greșită, punând sub risc nu doar propria reputație, dar și securitatea SUA, întrucât amplasarea forțelor americane în proximitatea frontierelor vestice ale Rusiei contribuie la înrăutățirea relațiilor cu Moscova, subliniază publicația.

„Apare impresia că susținătorii NATO nu conștientizează importanța schimbărilor în situația internațională. Politica americană în NATO eșuează în mod repetat cel mai simplu test de bază pentru fezabilitate și viabilitate. Demult este timpul să fie făcută o analiză multilaterală unei asemenea politici și să fie luat în calcul și cea mai cardinală variantă: ieșirea SUA din Alianță", conchide autorul articolului.

Fluxul de știri
0