Trump: America nu mai are bani să susțină NATO

© Flickr / Medien BundeswehrНАТО
НАТО - Sputnik Moldova
Abonare
Principalii candidați la președinția Americii, Donald Trump și Bernie Sanders, au lansat atacuri fără precedent la adresa NATO după atentatele teroriste din Bruxelles.

BUCUREȘTI, 25 Mar — Sputnik. Atentatele teroriste din Bruxelles sunt în măsură să schimbe cu 180 de grade doctrina politicii externe a Americii, Donald Trump declarând pentru Washington Post că Statele Unite trebuie să își reducă implicarea în NATO din cauza costurilor foarte mari.

Favoritul republican în cursa pentru Casa Albă, Donald Trump, a criticat foarte dur politica NATO în urma atentatelor din capitala Blegiei. Creșterea pericolului terorist și datoria publică a Statelor Unite îl îngrijorează pe liderul republican.

"Cred că astăzi lumea este diferită și nu cred că ar trebui să mai fim creatori de state. S-a dovedit că nu merge și avem o țară diferită acum față de atunci. Avem o datorie de 19 trilioane de dolari. Ne aflăm, probabil, pe o bulă. Și dacă această bulă se sparge, va fi foarte urât. Cred că trebuie să ne reconstruim țara. NATO ne costă o avere, și da, protejam Europa prin NATO, dar cheltuim o grămadă de bani", a declarat Trump pentru Washington Post.

Despre masacrul din Bruxelles, Trump crede că Europa și America trebuie să înceteze a mai importa oameni din Siria.

"Europa și Statele Unite trebuie imediat să înceteze a mai primi oameni din Siria. Asta va duce la distrugerea civilizației așa cum o știm. Foarte trist! Tocmai am fost anunțat că mai mult de 5000 de luptători ISIS s-au infiltrat în Europa. De asemenea, foarte mulți în Statele Unite", a postat Trump pe contul său de Facebook.

Jean-Claude Van Damme - Sputnik Moldova
Van Damme: Familiile Rockefeller și Rothschild nu-l vor lăsa pe Trump să câștige

Hillary Clinton, favorita la învestitutra democrată, este însă de altă părere. Ea reprezintă doctrina intervenționistă în politica externă americană. Fostul secretar de stat este de părere că NATO reprezintă una din cele mai bune investiții pe care le-a făcut America vreodată. Putin, a declarat Clinton, dorește să divizeze Europa, iar dacă Trump își atinge scopurile, Moscova va fi în sărbătoare.

Nu același lucru îl susține și contracandidatul democrat Bernie Sanders. Senatorul din Vermont, în vârstă de 74 de ani, vede eșecul total al NATO în gestionarea pericolului terorist. Al Qaida și ISIS au devenit mult mai puternice și lumea este azi mai nesigură de când NATO a invadat Irakul și Afganistanul. În opinia lui Sanders, pentru America este vital să înceteze a mai exporta ideologii în afara granițelor. Într-un interviu pentru CNN, Sanders a criticat decizia premierului israelian de a accepta să vorbească Congresului american despre programul nuclear al Iranului fără să anunțe Casa Albă.

Fluxul de știri
0