Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Din 1 aprilie, agricultorii din Moldova pot importa motorină

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaСбор овощей в фермерском хозяйстве
Сбор овощей в фермерском хозяйстве - Sputnik Moldova
Abonare
Producătorii agricoli pot depune la ANRE cereri pentru autorizarea importului de motorină pentru consum propriu.

CHIŞINĂU, 29 mar – Sputnik. Din 1 aprilie, producătorii agricoli, înregistraţi ca persoane juridice, pot depune la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cereri pentru acordarea autorizațiilor de import al motorinei.

Dreptul producătorilor agricoli la importurile de motorină pentru consum propriu în baza autorizațiilor de import eliberate de ANRE este stabilit de noile modificări la Legea privind piața produselor petroliere, care intră în vigoare la 1 aprilie. 

Piersici, agricultura - Sputnik Moldova
Pachetul de legi agricole a fost readus în discuţie

Autorizaţia de import al motorinei se eliberează de către ANRE, la cererea scrisă a producătorului agricol.

În autorizaţia de import al motorinei, ANRE va stabili cantitatea motorinei ce poate fi importată în funcţie de suprafaţa terenurilor agricole deţinute de către producătorul agricol şi de normele de consum al motorinei pe un hectar de teren agricol. Potrivit ordinului Ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare din 1 martie, norma de consum al motorinei pentru un hectar de teren agricol pentru un ciclu tehnologic constituie 110,96 litri.

ANRE este în drept să retragă autorizaţia de import al motorinei în cazurile în care producătorul agricol a comis în mod repetat încălcări ale regimului mărfurilor accizate conform Codului fiscal al Republicii Moldova sau a utilizat motorina importată în alte scopuri decât pentru consum propriu. O nouă autorizație de import al motorinei va putea fi obținută după 24 de luni de la data retragerii autorizației.

Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de import al motorinei se achită anual în cuantum de 200 de lei.

Fluxul de știri
0