Piotrovski: muzeul Ermitaj este gata să participe la restabilirea Palmirei

© SputnikРазвалины древней Пальмиры
Развалины древней Пальмиры - Sputnik Moldova
Abonare
Ruinele antice din Palmira reprezintă unul dintre cele șase obiective ale Patrimoniului Mondial aflate în Siria. La elaborarea unor variante de restaurare a monumentelor rămase, UNESCO contează pe o colaborare strânsă cu Muzeul de Stat Ermitaj.

CHIȘINĂU, 28 mar — Sputnik. Muzeul de Stat Ermitaj din Rusia este gata să participe activ la restabilirea orașului Palmira din Siria, a declarat directorul general al muzeului, Mihail Piotrovski.

Anterior, directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a anunțat într-o discuție cu președintele FR, Vladimir Putin, că UNESCO începe elaborarea unor variante de conservare și restaurare a monumentelor istorice care s-au mai păstrat în orașul antic și contează, în special, pe colaborarea strânsă cu muzeul Ermitaj.

„Acesta este un eveniment îmbucurător care demonstrează o dată în plus că latura culturală schimbă sensul tuturor evenimentelor. Rolul cultural al Palmirei, după cum vedeți, schimbă cursul evenimentelor care se produc. Pentru noi este foarte important să  păstrăm acest rol simbolic al Palmirei atunci când vom începe restaurările. Cred că lucrările de restaurare vor uni forțele mondiale. Desigur, noi vom participa activ, cu toată experiența noastră bogată", a spus Piotrovski duminică la postul TV „Rossia-24".

Potrivit directorului, problema dată necesită o analiză minuțioasă. „Nu trebuie să ne grăbim, trebuie sa analizăm totul foarte detaliat. Trebuie să conștientizăm că acesta este un lucru mare și de lungă durată, și trebuie să cântărim totul cu migală înainte de a purcede la luarea unor decizii", a adăugat directorul general al Ermitajului.

Totodată, comitetul pentru cultură al Dumei de Stat a FR salută intenția Rusiei și a Siriei de a restabili orașul Palmira.

„Sunt foarte bucuros că noi și, cel mai important — însăşi Siria, vom restabili Palmira, deoarece acest oraș aparține întregii umanități, inclusiv nouă", a menționat pentru jurnaliști președintele adjunct al comitetului respectiv, Vladimir Bortko.

Пальмира.Сирия - Sputnik Moldova
Extremiștii SI au aruncat în aer Arcul de Triumf din orașul sirian Palmira

Putin a discutat duminică la telefon cu președintele Siriei, Bashar Asad, și cu directorul general al UNESCO, Irina Bokova. Putin l-a felicitat pe colegul său cu prilejul eliberării de către militarii sirieni a orașului Palmira, ocupat de teroriști, menționând importanța ocrotirii acestui oraș istoric unic pentru patrimoniul cultural mondial. În conversația cu Bokova, Putin a afirmat că reprezentanții contingentului rus vor participa, împreună cu militarii sirieni, la deminarea orașului.

Ceva mai devreme s-a comunicat că luptele în Palmira au încetat definitiv, fiind lichidate ultimele focare de rezistență ale teroriștilor. Armata și echipele de voluntari țin sub control întregul oraș, geniștii deminează străzile.

Orașul  Palmira, unul dintre cele șase obiective din Siria care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost ocupat de teroriști la mijlocul lunii mai 2015.

Fluxul de știri
0