Extremiștii SI au aruncat în aer Arcul de Triumf din orașul sirian Palmira

© SputnikПальмира.Сирия
Пальмира.Сирия - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul general al departamentului antichități și muzee din Siria afirmă că cele întâmplate vădesc un scenariu bine gândit care are drept scop distrugerea orașului, ale cărui vestigii antice fac parte din patrimoniul UNESCO.

CHIȘINĂU, 5 oct — Sputnik. Gruparea radicală „Statul Islamic" a aruncat în aer Arcul de Triumf din orașul Palmira, monument antic ce data din epoca romană, a transmis pentru agenția „Sputnik" Maamoun Abdul-Karim, directorul muzeelor istorice și patrimoniului cultural din RAS.

„Potrivit surselor din interiorul orașului, extremiștii SI au distrus Arcul de Triumf situat în partea istorică a orașului Palmira. Această tragedie era de așteptat, după ce teroriștii au mai distrus două temple Bel (Baal) şi Baal Shamin, precum şi mai multe turnuri funerare", a spus Abdel-Karim.

Ситуация в Сирии - Sputnik Moldova
Rusia
Kremlinul precizează că sarcina FAA ale FR în Siria este lupta cu terorismul

Martorii oculari spun că au văzut cum teroriștii au minat Arcul, plasând o mare cantitate de explozibil. Directorul a adăugat că aceasta este o pierdere foarte mare pentru istorie și că ceea ce se întâmplă vorbește despre un scenariu bine gândit, potrivit căruia orașul Palmira va fi șters de pe fața pământului.

Sigura speranță de a salva acest sit este armata siriană în cazul în care aceasta ar trece imediat la atac și ar elibera orașul cu concursul avioanelor FA ale Rusiei.

Actuala alianță cu Rusia în lupta cu SI va înscrie cu litere de aur noi pagini în istorie, a mai adăugat Abdel-Karim.

Vladimir Putin during an interview to ARD TV channel - Sputnik Moldova
Putin: Statul Islamic s-a extins mult peste frontierele Irakului și Siriei

Arcul de Triumf  datează de la sfârșitul sec. II e. n. din timpurile Imperiului Roman. Ca și întregul oraș, a fost construit în stil roman. Pe frontonul Arcului era gravat numele împăratului Lucius Septimius Severus din ordinul căruia a fost construit acest monument.

Anterior, Abdel-Karim declarase că restabilirea monumentelor istorice distruse în timpul conflictului armat va necesita miliarde de dolari.

Palmira, ale cărei vestigii antice reprezintă unul dintre cele șase obiective ale patrimoniului mondial UNESCO în Siria, a fost capturată de teroriștii SI la mijlocul lunii mai. Înainte de a părăsi orașul, armata siriană a evacuat cea mai mare parte din locuitori și cele mai valoroase exponate ale muzeului central din Palmira. După ce a fost cotropit, ruinele antice ale orașului au devenit pentru teroriști una din ținta distrugerilor.

Fluxul de știri
0