Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce laptele moldovenesc conţine atâta praf din Belarus

© Sputnik / Алексей Бушкин / Accesați arhiva multimediaVeselă din lut, ulcior, farfurie, lapte, pâine
Veselă din lut, ulcior, farfurie, lapte, pâine - Sputnik Moldova
Abonare
Cum a ajuns praful fabricat în Belarus în laptele produs în Republica Moldova? Expertul Veaceslav Ioniţă are o explicaţie ce face aluzie la politica bugetar-fiscală a ţării.

CHIŞINĂU, 28 mar – Sputnik. Expertul în economie şi fostul deputat în Parlament, Veaceslav Ioniţă, a pus un mare semn de întrebare asupra calităţii laptelui produs în Moldova, opinând, totodată, că şi autorităţilor le revine o parte din vină.

Lapte - Sputnik Moldova
Risc sporit de ceartă între Moldova și Ucraina, din cauza laptelui

În opinia lui Ioniţă, autorităţile centrale au admis o eroare în politica bugetar-fiscală şi această eroare ar fi determinat producătorii de lapte din Moldova să cumpere lapte-praf din Belarus, pentru a reduce costurile de producere şi a reuşi, astfel, să facă faţă concurenţei.

„Lapte moldovenesc? Ce este laptele moldovenesc? Praf din Belarus cu apă moldovenească este egal cu lapte moldovenesc”, a spune Ioniţă.

El a subliniat faptul că producătorii moldoveni de lapte sunt impozitaţi cu 20 la sută, în timp ce procesatorii şi vânzătorii plătesc la stat doar 8 la sută.

Dacă producătorii moldoveni de lapte nu ar folosi praf, nu ar fi competitivi, a mai spus expertul, adăugând că statul ar trebui să-şi revadă politica bugetar-fiscală în raport cu aceşti producători.

Fluxul de știri
0