Satanovski: Europa nu este pregătită să dea o ripostă adecvată jihadului

Abonare
Evgheni Satanoski, președintele Institutului Orientului Apropiat, a vorbit în cadrul unei discuții cu jurnalistul Sputnik despre sursele principale și finanțatorii terorismului.

- Jihadul mondial demonstrează astăzi un nivel înalt de agresivitate. Sunt oare gata Europa și Rusia să-i dea o ripostă adecvată?

— Noi deja îi ripostăm, de exemplu în Siria, destul de activ, perseverent, şi nu pe teritoriul rusesc, inclusiv pentru ca actele teroriste, precum cel din metroul de la Moscova (de la 29 martie 2010- n. red.) să nu se mai repete.

Dacă este Europa gata de un răspuns adecvat? Desigur că nu, însă aceasta este problema deja problema ei.

- În ajun în mass-media a apărut informația precum că SI a pregătit și a trimis în Europa circa 400 de combatanți. Cine finanțează astăzi lagărele speciale, pregătirea jihadiștilor, procurarea armamentului, întreținerea unei rețele conspirative ramificate de teroriști?

В метро Брюсселя прогремел взрыв - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: putem lupta cu terorismul doar unindu-ne eforturile

— Nu trebuie să acordăm atenție la ceea ce se scrie în mass-media. Astfel de informații trebuie să fie furnizate de serviciile speciale, dacă acestea, la drept vorbind, sunt gata. În rest — toate sunt vorbe goale de-ale jurnaliștilor.

Iar pregătirea jihadiștilor poate fi finanțată de oricine. Nimeni nu se ocupă de Arabia Saudită, Qatar, Turcia, unde sunt antrenați teroriștii. În cazul Iranului contra Israelului, ei finanțează pregătirea combatanților „Hezbollah" și  HAMAS. Qatarul se ocupă de finanțarea teroriștilor împotriva Siriei, iar cei împotriva Egiptului sunt pregătiți în Libia, în Afganistan.

Arabia Saudită utilizează în mod tradițional serviciile direcției de spionaj general pentru verificarea și pregătirea combatanților „Al-Qaida". În toate acele țări există gruparea clasică „Al-Qaida". Acestea sunt principalele surse ale pericolului.

Mai există și Pakistanul, care are cele mai strânse legături cu talibanii, însă aceasta este deja o altă chestiune.

- Există oare în lume metode de combatere a jihadului?

— Metodele de combatere a terorismului sunt foarte bine cunoscute, însă aplicarea sau neaplicarea lor ține de guvernele acelor țări despre care vorbim.

Fluxul de știri
0