Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce șanse are Moldova să devină țară-candidat pentru aderarea la UE

© Flickr / ➨ RedversФлаг Евросоюза
Флаг Евросоюза - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Partidului Democrat consideră că în următorii trei ani autoritățile Moldovei trebuie să asigure toate condițiile necesare pentru ca țara să poată obține perspectiva aderări. Vicepremierul este sigur însă că fără soluționarea conflictului transnistrean, RM are puține șanse în acest sens.

CHIȘINĂU, 28 mar — Sputnik. Până în anul 2019, Moldova trebuie să întreprindă anumiți pași pentru a obține statutul de țară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat liderul PDM, Marian Lupu.

„Sarcina pe care ne-am propus-o este ca, până în anul 2019, când România va prelua președinția Consiliului UE, să facem tot posibilul, să desfășurăm o campanie de informare și să luăm deciziile politice necesare pentru ca Republica Moldova să obțină statutul de țară-candidat la aderarea la UE", a spus Lupu în cadrul ceremoniei de lansare a campaniei „În 2019, împreună în Europa".

Pe de altă parte, vicepremierul Moldovei pentru reintegrare, Gheorghe Balan, susține că, atâta timp cât nu este soluționat conflictul transnistrean, ţara are puține șanse să se integreze în UE.  

oameni люди - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Uniunea Vamală sau UE, vezi ce răspund cetăţenii Republicii Moldova

„Fără soluționarea conflictului transnistrean, nu puteam nutri mari speranțe cu privire la integrarea în UE. Din acest punct de vedere, trebuie să ne concentrăm anume asupra acestui scop. Scenariul Ciprului este imposibil. Atunci când Ciprul a aderat la UE s-a specificat că aceasta va fi o excepție. Desigur, putem spera, putem cere, însă noi trebuie să ne îndeplinim „tema pentru acasă" și să soluționăm acest conflict", a subliniat Balan într-un interviu acordat unei publicații locale.

Pe 27 iunie 2014, Moldova a semnat la Bruxelles Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Documentul prevede aderarea la zona de liber schimb a UE, în special introducerea unui nomenclator exacte și a volumului de mărfuri din UE care vor intra pe piețele țărilor semnatare.

Fluxul de știri
0