Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nistrul ar putea să rămână în curând fără principalii săi afluenți

© Primăria Chişinău râul Bâc река Бык
râul Bâc река Бык - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentantul organizației ecologice ”Ecodava”, Oleg Sclifos a comunicat pentru Sputnik Moldova că afluenții Bâc și Răut s-au întrerupt cursul pe unele porţiuni.

CHIȘINĂU, 14 dec – Sputnik. Râurile Bâc și Răut, care sunt principalii afluenți ai Nistrului, ar putea dispărea în cel mai scurt timp, dacă sistemul lor ecologic nu va fi restabilit, a declarat pentru Sputnik Oleg Sclifos, reprezentant al organizației ecologice ”Ecodava”.

”Noi am organizat câteva expediții de-a lungul râurilor Bâc și Răut. Ambele artere acvatice sunt foarte poluate din cauza obiectivelor industriale construite aici. În unele locuri cursul lor este oprit”, a subliniat Sclifos.

Илья Тромбицкий - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ecologi moldoveni: Ucraina va transforma Nistrul într-o baltă

Elena Zubcov, doctor habilitat în biologie, șefa laboratorului de hidrobiologie și ecotoxicologie a Institutului de Zooologie al Academiei de Științe a precizat că Nistrul mai are o problemă gravă, pe lângă pericolul pe care-l prezintă construcția unor staţii hidroelectrice. Este vorba de extragerea  nisipului și prundișului.

”Nisipul și prundișul sunt plămânii și ficatul râului. Ele îl curăță de elementele nocive. Lipsind Nistrul de aceste elemente, noi riscăm să avem un râu poluat în totalitate”, a spus Zubcov.

Expertul consideră că rezolvarea acestei probleme este dificilă și din motivul că nu sunt luate în considerare opiniile savanților.

”Dacă mai înainte nici o întreprindere industrială nu putea arunca în râu mai multe ape reziduale decât era indicat în recomandările specialiștilor, astăzi sistemul ecologic, de facto, nu este reglementat de nimeni”, a încheiat Zubcov.

Fluxul de știri
0