Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Primul recensământ al populaţiei şi locuinţelor riscă să eşueze

© Sputnikrecensamint
recensamint - Sputnik Moldova
Abonare
BNS are nevoie de bani suplinentari pentru finalizarea procesării datelor recensământului populaţiei şi a locuinţelor din anul 2014.

CHIŞINĂU, 27 mai – Sputnik Moldova. Premierul Chiril Gaburici a declarat că „datele colectate în cadrul recensământului riscă să fie pierdute”. 

parlament - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Restanţe şi nereguli la recensământul populaţiei-2014

„Nu putem să tolerăm aşa iresponsabilitate, pentru că s-a muncit mult, s-au vizitat case, iar rezultatele au rămas în aer”, a declarat premierul.

Biroul Naţional de Statistică (BNS) solicită suplimentar de la Guvern peste 15 milioane lei pentru finalizarea procesării datelor recensământului.

În cadrul unei şedinţe a Executivului s-a menţionat necesitatea prezentării de către BNS a unui plan de acţiuni, precum şi a surselor bugetare necesare pentru încheierea procesului de procesare a datelor. Informaţiile vor fi analizate împreună cu partenerii care au susţinut acest recensământ. 

„BNS a calculat din start greşit bugetul necesar pentru organizarea şi desfăşurarea recensământului. Există semnale că procesul de definitivare a datelor colectate ar putea să nu fie dus până la capăt. Actele sunt păstrate în condiţii proaste şi în acest fel riscăm să pierdem datele colectate şi, în cele din urmă, să nu finalizăm activităţile până în august 2016”, a declarat Gaburici.

Comisia parlamentară pentru protecţie socială, sănătate şi familie a constatat, în cadrul unei mese rotunde, că recensământul populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat cu nereguli. Membrii Comisiei, precum şi alţi vorbitori, inclusiv donatorii străini, şi-au exprimat îngrijorarea atât în privinţa modulului în care s-a desfăşurat procesul de coordonare şi implementare a recensământului, cât şi a activităţilor post-recensământ. Potrivit deputaţilor, unele dintre activităţile post-recensământ înregistrează restanţe de aproape un an.

Deputaţii din comisie au decis să se adreseze Guvernului și forului legislativ cu un demers privind necesitatea de a întreprinde măsuri concrete și urgente care să deblocheze și să dinamizeze procesul de prelucrare a datelor colectate în cadrul recensământului.

Recensământul general al populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat în perioada 12-25 mai, 2014. În premieră, paralel cu datele despre populaţie, au fost colectate informaţii despre unităţile de locuit şi spaţiile colective de locuit. 

Fluxul de știri
0