Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ştiaţi că vă puteţi trata dinţii în baza poliţei medicale

© Sputnik / Александр Макаров / Accesați arhiva multimediaДевочка у зубного врача
Девочка у зубного врача - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 705 mii de pacienţi s-au adresat anul trecut pentru tratament la medicul stomatolog, în baza poliţiei de asigurare medicală.

CHIŞINĂU, 25 mar – Sputnik. Volumul cheltuielilor din fondurile de asigurare medicală obligatorie pentru asistenţa stomatologică a constituit, anul trecut, peste 47,5 milioane de lei, cu peste 3 milioane mai mult în comparaţie cu anul precedent.

Peste 705 mii de pacienţi s-au adresat anul trecut pentru tratament la medicul stomatolog, în baza poliţiei de asigurare medicală.

"În situaţii de urgenţă, persoana asigurată se poate adresa fără bilet de trimitere de la medicul de familie direct stomatologului din orice instituţie ce prestează astfel de servicii şi este contractată de CNAM", precizează Compania Naţională de asigurări în Medicină.

Doctor measuring patient's blood pressure - Sputnik Moldova
Republica Moldova
IPRE propune recompensarea celor care nu au folosit polița medicală

După expirarea orelor de program ale instituţiei stomatologice şi în zilele de odihnă, cetăţenii se pot adresa în cazurile de urgenţă în secţiile de internare ale spitalelor raionale şi la Institutul de Medicină Urgentă. Asistenţa stomatologică de urgenţă este acordată în cazuri precum pulpită acută, gingivită şi stomatită ulcero-necrotică acută, abces, traume şi fracturi ale maxilarelor, extracţii dentare la indicaţii medicale.

Asistenţa stomatologică programată include consultaţii profilactice tuturor persoanelor asigurate cu examinarea cavităţii bucale şi recomandări privind igiena şi profilaxia bolilor cavităţii bucale, examen anual medical obligatoriu copiilor din grădiniţe, instituţiile de învăţământ secundar general şi profesional.

De asemenea, copiii de până la 18 ani şi gravidele beneficiază de mai multe servicii stomatologice în baza poliţiei de asigurare, precum  periaj şi detartraj dentar, aplicarea remediilor profilactice, extracţii dentare, plombarea dinţilor.

Pentru asistenţă stomatologică programată, persoana asigurată are nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie, iar asistenţa medicală este acordată după principiul teritorial.

Fluxul de știri
0