Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Situația leului moldovenesc la sfârșit de săptămână

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Flotările valutei naționale continuă. Cu șapte zile în urmă, leul s-a depreciat brusc față de valuta europeană, cu 47 de bani. În săptămâna curentă a început să câștige însă poziții, iar spre sfârșitul acesteia a înregistrat o creștere de 10 bani în raport cu euro.

CHIȘINĂU, 25 mar — Sputnik. Cursul oficial al leului moldovenesc față de dolar, stabilit de Banca Națională a Moldovei pentru vineri, 25 martie, și pentru zilele de odihnă, este de 19,58 lei, câștigând 5 bani. În același timp, în raport cu euro, valuta națională s-a apreciat cu 12 bani, constituind 21, 84.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
În două-trei luni, cu leul moldovenesc ar putea să se întâmple ceva

În acest an, leul moldovenesc a debutat pe un trend negativ în raport cu dolarul SUA și euro. La 1 ianuarie, valuta americană era cumpărată cu 19,65 lei, iar euro cu 21, 47 lei. Au urmat apoi salturi în sensuri diferite. În prima jumătate a lunii februarie leul s-a întărit nesemnificativ față de dolarul SUA, însă ulterior a început iarăși să cedeze. Luna martie a debutat cu o recâștigare a pozițiilor, după care, menținându-și raportul față de dolar, leul a început să bată în retragere față de euro. Exact cu o săptămână în urmă, leul s-a depreciat față de euro dintr-odată cu 47 de bani, un euro ajungând să coste 22,48 lei. După un astfel de picaj, leul a început să se redreseze în raport cu euro.

Anterior, Ministerul Economiei prognoza că în 2016 indicele mediu al cursului de schimb valutar se va menține la valoarea de 21 de lei pentru un dolar SUA, iar la sfârșitul anului va fi de 20, 8 lei.

La începutul anului 2015, un dolar american costa 15,61 lei, iar un euro — 18,99 lei. Cursul-record a fost înregistrat la 18 februarie 2015, când 1 dolar echivala cu 20,99 lei, iar 1 euro cu 24,01 lei.

Fluxul de știri
0