Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În două-trei luni, cu leul moldovenesc ar putea să se întâmple ceva

© Sputnik / Rodion ProcaBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Leul moldovenesc şi-a fortificat poziţiile datorită cererii reduse de valută străină din partea agenţilor economici, ceea ce nu este caracteristic pentru această perioadă a anului. Dar lucrurile se pot schimba brusc în două-trei luni, consideră expertul.

CHIŞINĂU, 1 mar – Sputnik. Expertul în economie, fostul deputat în Parlament, Veaceslav Ioniţă, atenţiona marţi pe o reţea de socializare că leul moldovenesc se întăreşte pe fundalul scăderii cererii de valută străină. Totuşi, expertul a menţionat că actuala situaţie relativ stabilă de pe piaţa noastră valutară se poate schimba brusc în două-trei luni.

Bani mită corupţie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ministerul Economiei a stabilit de ce a „slăbit” leul moldovenesc

Lunilor ianuarie şi februarie le este caracteristică, de regulă, o ofertă redusă de valută din partea cetăţenilor, dar şi o cerere sporită din partea agenţilor economici, subliniază expertul.

„În acest an asistăm la o scădere considerabilă a cererii de valută din partea agenţilor economici, lucru care a permis să avem o situaţie mai puţin ordinară, când oferta a fost chiar mai mare decât cererea”, a remarcat Ioniţă.

În opinia lui, cererea redusă pentru valuta străină este influenţată în mare parte de reducerea preţurilor si a consumului de resurse energetice.

„Timpul cald si conjunctura internaţională sunt de vină”, a spus, mai în glumă, mai în serios expertul.

Prognoza lui Ioniţă este că, pe termen scurt, leul va rămânea stabil, cu o tendinţă spre apreciere.

„Pe termen de două-trei luni, însă, situaţia se poate schimba brusc, dacă Guvernul nu reuşeşte să restabilească relaţiile cu partenerii externi”, a mai menţionat, prognozând „un leu puternic azi, cu perspective incerte mâine”.

Fluxul de știri
0