Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În februarie, leul a atacat timid poziţiile dolarului

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
În pofida tendințelor contradictorii înregistrate în cea de-a doua lună a anului curent, valuta națională a RM a câştigat în cele din urmă 1,1% în faţa dolarului american.

CHIȘINĂU, 24 mar — Sputnik. Gradul de acoperire a cererii nete de valută străină (146,1 milioane de dolari) din partea agenţilor economici prin oferta netă de valută din partea persoanelor fizice (133,5 milioane de dolari) a constituit în luna februarie 91,4% (față de 112,7% în ianuarie), informează Banca Națională a Moldovei (BNM).

În decurs de o lună, oferta în valută din partea persoanelor fizice a crescut cu 10,8%, iar cererea din partea agenților economici cu 36,7%.

„În același timp, moneda națională s-a apreciat în raport cu dolarul SUA. Cursul mediu de schimb s-a redus de la 20.3133 în luna ianuarie la 20.0931 în luna februarie, sau cu 1.1 la sută", se menționează în comunicatul BNM.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
În două-trei luni, cu leul moldovenesc ar putea să se întâmple ceva

Reabilitarea valutei naționale față de dolarul SUA s-a produs pe parcursul primei jumătăți a lunii februarie. După care tendințele pozitive s-au întrerupt. În cea de a doua jumătate a lunii respective s-a înregistrat o depreciere nesemnificativă a leului moldovenesc în urma intensificării vânzării valutei către agenții economici, în special către importatorii de resurse energetice.

În ceea ce priveşte structura valutară a ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea cea mai mare a revenit în continuare monedei unice europene (67.5 la sută), urmată de dolarul SUA (21.2 la sută) şi rubla rusească (10.4 la sută).

Fluxul de știri
0