CHIŞINĂU, 23 mar – Sputnik. Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” din Republica Moldova a expediat, începând cu anul 2014, trei hibrizi de porumb pentru testări oficiale la Institutul pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor din România (ISTIS). Hibrizii produşi de savanţii din Moldova au trecut cu succes comisia de înregistrare.
Este vorba de soiurile „Porumbeni 461 (FAO 460)”, „Porumbeni 427 (FAO 450)” şi „Porumbeni 310”.
„Potrivit condiţiilor de testare ale României, la valoarea agronomică şi de utilizare a unui soi, hibridul (soiul) se consideră satisfăcător, dacă în comparaţie cu alte soiuri înscrise in Catalogul oficial este mai productiv şi are umiditatea boabelor la nivelul mediei pe zonă”, a specificat serviciul de presă al AŞM.
Directorul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, doctorul Pintilie Pârvan, a subliniat că examinarea soiurilor a fost organizată pe parcursul a doi ani (2014-2015) în cadrul Centrelor de Testare a Soiurilor (CTS), amplasate în diferite condiţii ecologice ale ţării.
„Hibrizii marca „Porumbeni” au depăşit martorii autohtoni din România în toate localităţile de testare, evidenţiindu-se cu performanţe şi după umiditatea boabelor. La încercările comparative europene realizate la Ialomița, România, hibridul „Porumbeni 461” a atins cel mai înalt record — 19 tone la hectar”, mai notează sursa.
Cultura porumbului în Moldova ocupă în jur de 30-35 la sută din suprafaţa terenurilor agricole. Anual, se cultivă peste 450 de mii de hectare de porumb, roada depăşind 1,5 milioane tone. Pentru a-i conferi o şi mai mare valoare acestui produs important pentru ţara noastră, a fost instituită Ziua Porumbului care este marcată anual.