Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Seceta din Moldova a compromis recolta de floarea soarelui, porumb și sfeclă

© Sputnik / Katerina Sovdagari / Accesați arhiva multimediaСбор урожая кукурузы в Кахетии
Сбор урожая кукурузы в Кахетии - Sputnik Moldova
Abonare
Temperaturile caniculare au influențat negativ asupra recoltei din acest an.

CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Moldovei a revăzut în sens negativ prognoza privind recolta la unele culturi agricole. Potrivit agrometeorologilor, aceste modificări au fost cauzate de secetă și de rezervele scăzute de umiditate productivă din sol în ultimele două luni, toate acestea creând condiții nefavorabile pentru creșterea și dezvoltarea plantelor.

Уборка зерновых в Крыму - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Din cauza secetei, s-a diminuat recolta medie de culturi de toamnă

Ca urmare a cercetărilor agrometeorologice și ținând cont de condițiile climaterice înregistrate în lunile iunie și iulie, se așteaptă ca recolta de floarea soarelui în medie pe republică să fie de 11 – 13 chintale la hectar. Pe alocuri ar putea fi chiar mai puțin, afirmă experții.

Recolta estimativă de porumb în medie pe țară este de 20 – 23 chintale la hectar, pentru unele raioane acești indicatori fiind și mai pesimiști.

În 2015, recolta medie de sfeclă de zahăr pe republică este evaluată la 220 – 250 chintale la hectar. În ultimii 10 ani, indicele respectiv atingea 310 chintale la hectar.

 

Fluxul de știri
0