Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din cauza tuberculozei, în Moldova mor săptămânal 10 oameni

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
Controlul asupra răspândirii tuberculozei este una dintre sarcinile strategice de bază ale sistemului național de sănătate, comunică Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 23 mar — Sputnik. În Moldova morbiditatea cu tuberculoză depășește de trei ori indicatorii medii ai regiunii europene, transmite Ministerul Sănătății al RM în ajunul Zilei internaționale de luptă cu această maladie.

Повседневная жизнь бойцов ополчения Донбасса - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un educator a molipsit cu TBC mai mulţi copii la o grădiniţă din Donduşeni

Pe parcursul anului 2015, zilnic, s-au îmbolnăvit de tuberculoză circa 10 moldoveni, iar către sfârșitul anului au fost infectate cu TB în jur de 3599 persoane (sau 89 la 100 mii populație). Totodată, pe parcursul anului 2015, săptămânal, 10 persoane au decedat din cauza tuberculozei.

Prevenirea şi controlul acestei probleme de sănătate publică constituie unul dintre obiectivele strategice naţionale în sănătate. Republica Moldova se include în cele 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană şi în cele 27 de ţări din lume cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB-MDR).

"Severitatea epidemiei tuberculozei în Republica Moldova este condiţionată de diversitatea problemelor socio-economice cu care se confruntă pacienţii şi familiile acestora. Un risc sporit continuă să-l reprezinte pacienţii cu simptome clinice caracteristice tuberculozei care evită controlul medical la timp şi, prin urmare, ar putea să-i infecteze pe cei din jur.", se spune în comunicatul Ministerului Sănătății.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Tuberculozei, în țară vor avea loc mai multe activități de comunicare și sensibilizare a populaţiei ţintă asupra modului de răspândire, metodelor de diagnostic şi de tratament a bolii.

Fluxul de știri
0