Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un educator a molipsit cu TBC mai mulţi copii la o grădiniţă din Donduşeni

© Sputnik / Михаил Пархоменко / Accesați arhiva multimediaПовседневная жизнь бойцов ополчения Донбасса
Повседневная жизнь бойцов ополчения Донбасса - Sputnik Moldova
Abonare
Un medic de familie a fost condamnat cu suspendare pentru neglijenţă în serviciu şi crearea condiţiilor de răspândire a tuberculozei într-o grădiniţă din Donduşeni.

CHIŞINĂU, 10 feb – Sputnik. Un medic de familie din Donduşeni a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în instituţiile medicale timp de 2 ani. Doctorul a fost condamnat pentru neglijenţă în serviciu şi răspândirea bolilor epidemice.

Pe 5 septembrie 2011, o femeie s-a adresat medicului de familie, acuzând dureri în piept, accese de sufocare, slăbiciuni şi tuse. După efectuarea radiografiei cutiei toracice şi a altor investigaţii clinice şi paraclinice, pacienta a fost diagnozticată cu „Bronşită cronică bilaterală”, fiindu-i prescris tratament la domiciliu, cu repetarea controlului medical peste două săptămâni pentru aprecierea rezultatelor tratamentului. 

Pacienta activa în calitate de educatoare la grădiniţa din Donduşeni şi se afla în contact permanent cu copiii. 

Профессор Глеб Соловьев ведет операцию на сердце - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Trei medici din Moldova au fost condamnaţi la închisoare pentru malpraxis

Deşi pacienta se afla la evidenţa specialiştilor ca făcând parte din grupul de risc sporit pentru expunere la infecţia cu tuberculoză, medicul de familie nu a asigurat monitorizarea tratamentului şi supravegherea în dinamică a stării de sănătate a bolnavei. Astfel, deşi aceasta nu a repetat controlul medical, pe motiv că tratamentul prescris anterior a fost neeficient, medicul de familie nu a înştiinţat organele abilitate despre necesitatea suspendării activităţii educatoarei până la definitivarea diagnozei. 

Peste o lună, educatoarea a fost inclusă, împreună cu ceilalţi angajaţi ai grădiniţei, în lista persoanelor ce urmau să treacă examenul medical obligatoriu la medicul-dermatovenerolog. Acesta a efectuat superficial controlul medical profilactic al educatoarei.

În urma îndeplinirii necorespunzătoare a obligaţiunilor de serviciu de către medicul de familie şi medicul-dermatovenerolog, pacienta a continuat să activeze în grădiniţă, neştiind că suferă de tuberculoză. Ea a fost înlăturată de la lucru abia în luna aprilie 2012, când în cadrul următorului examen medical a fost diagnosticată cu maladia „Tuberculoza pulmonară” şi spitalizată în regim de urgenţă la Dispensarul ftiziopneumologic din Bălţi pentru a fi supusă unui tratament specializat de lungă durată.

În această perioadă, 4 copii din grădiniţa respectivă s-au îmbolnăvit de TBC, iar 65 s-au infectat.

Procesul penal în privinţa medicului-dermatovenerolog a fost încetat în legătură cu survenirea decesului.

 

Fluxul de știri
0