15% din PIB-ul românesc alimentează anual crima organizată şi corupţia

© Sputnik / Rodion ProcaPistol
Pistol - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
România ocupă primul loc în clasamentul corupţiei din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria, Croaţia şi Letonia, transmite Digi24.ro.

BUCUREŞTI, 23 Mar — Sputnik. După ani de luptă ai DNA, un studiu comandat de Parlamentul European arată că România pierde anul 15 % din PIB din cauza corupţiei la cel mai înalt nivel.
România ocupă primul loc în clasamentul corupţiei din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria, Croaţia şi Letonia, transmite digi24.ro.

Пункт для обогрева людей без определенного места жительства, hrană pentru săraci, foame - Sputnik Moldova
România, în topul țărilor sărace din UE

Parlamentul European a publicat recent un studiu în care avertizează că România este lanterna roşie a crimei organizate pe harta lumii. Douăzeci şi ceva de miliarde, echivalentul a 15% din PIB, intră anual în buzunarul greşit.

Pagubele sunt produse fie prin furtul banului public, fie prin licitaţii la care doar firma apropiată decidenţilor politici obţine contracte. Astfel, companiile serioase refuză să mai participe la licitaţii şi rezultă în final un mediu de afaceri necompetitiv, informează digi24.ro.

Efectele sociale şi politice sunt dezastruoase. Inegalitatea socială e maximă, clasa de mijloc nu există, 40% din populaţia ţării este exclusă social, crima organizată prosperă, iar statul slăbeşte, deşi de ani buni DNA se luptă cu corupţia.

Studiul arată că la nivel european preţul corupţiei este de 179 de miliarde de euro pe an, dar poate urca până la 990 de miliarde. Alături de România, pe lista neagră mai sunt Bulgaria, Letonia şi Croaţia.

Fluxul de știri
0