România, în topul țărilor sărace din UE

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaПункт для обогрева людей без определенного места жительства, hrană pentru săraci, foame
Пункт для обогрева людей без определенного места жительства, hrană pentru săraci, foame - Sputnik Moldova
Abonare
România se situează în topul creșterii economice printre statele Uniunii Europene, dar în același timp figurează și în topul sărăciei, ceea ce arată că modelul de creștere nu este în beneficiul cetățenilor.

CHIȘINĂU, 9 mar — Sputnik. România se situează în topul creșterii economice printre statele Uniunii Europene, dar în același timp figurează și în topul sărăciei, ceea ce arată că modelul de creștere nu este în beneficiul cetățenilor, iar Comisia Europeană nu-l poate încuraja, a afirmat șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, scrie Mediafax.ro.

"România este în topul creșterii în Uniunea Europeană, dar în același timp se află și în topul sărăciei. Asta îmi spune mie că actualul model de creștere nu lucrează în interesul cetățeanului. Nu este un model pe care să-l încurajăm", a declarat miercuri șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, la conferința de prezentare a Raportului de țară.

Filote a precizat că acest paradox se explică prin costurile mici de producție, respectiv pe salarii mici, dar nu pe calitate.

Agricultura - Sputnik Moldova
Străinii au acaparat 40 la sută din terenurile agricole ale României

În Raportul de țară al României pentru 2016 se precizează că eficacitatea sistemului de protecție socială și a sistemului de sănătate este limitată. Nivelul sărăciei și al excluziunii sociale este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, în special în rândul copiilor și al romilor. Transferurile sociale au un impact limitat asupra reducerii sărăciei, iar prestarea de servicii sociale este insuficientă. Nu s-a reușit încă egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și pentru femei. Rezultatele în materie de sănătate rămân nesatisfăcătoare, ca urmare a accesului limitat la serviciile de asistență medicală, a utilizării ineficiente a resurselor publice și a corupției larg răspândite. Plățile informale reprezintă o practică răspândită și există o dependență excesivă de serviciile medicale spitalicești.

Totodată, se în același document al Comisiei Europene se menționează că agricultura, care este ocupația tipică în zonele rurale, reprezintă 29 % din totalul locurilor de muncă din România, însă numai 5 % din PIB. O mare parte din forța de muncă rurală lucrează în agricultura de subzistență sau de semisubzistență, asociată cu munca informală sau cu munca familială neremunerată, cu o productivitate scăzută și cu sărăcia.

Raportul de ţară întocmit de Comisia Europeană va fi urmat de un răspuns al Guvernului României, printr-un program naţional de reformă, un program de convergenţă, iar după analizarea documentelor CE va face recomandările de ţară.

 

Fluxul de știri
0