CHIŞINĂU, 22 mar — Sputnik, Sergiu Praporșcic. Fostul ministru adjunct de Interne, Ghenadie Cosovan, a declarat într-un interviu pentru Studioul Radio Sputnik Moldova că Republica Moldova este extrem de vulnerabilă în cazul unor atentate teroriste. Și asta pentru că serviciile de informații și securitate nu dispun de pârghiile legislative care să le permită să înceapă investigațiile până la producerea atacurilor teroriste, în scopul prevenirii acestora.
"Lupta eficientă cu terorismul nu este compatibilă cu diletantismul, birocrația și exagerarea drepturilor de libertate individuală. Legile din Republica Moldova practic interzic instituțiilor abilitate să prevină atacurile teroriste. Aceste instituții nu au dreptul să înceapă investigarea unui caz până nu este pornit dosarul penal. Respectiv, ele nu au dreptul să efectueze măsurile de preîntâmpinare, de verificare. Iar potrivit legislației moldovenești, întâi se consuma fapta și apoi este pornit dosarul penal", a declarat fostul ministru adjunct de Interne.
Ghenadie Cosovan afirmă că participarea militarilor moldoveni la misiunile internaționale de menținere a păcii ar putea face din țara noastră o țintă a teroriștilor. "Militarii noștri participă la misiuni de menținerea a păcii în zonele respective, iar în Republica Moldova sunt deja o mulțime din imigranți din acele zone. Și noi nu știm ce fac ei în țara noastră. Ei caută locurile vulnerabile ca să dea lovitura", a declarant Cosovan.
Expertul în securitate a mai declarat că legislația Republicii Moldova, practic, nu are o lege cu privire la activitatea operativă de investigație, iar cea cu privire la combaterea terorismului, adoptată de comuniști în 2002, este una învechită, depășită de evenimentele din ultimul deceniu. Cosovan spune că avem specialiști, dar nu avem instrumentarul necesar care le-ar permite lor să prevină aceste acțiuni teroriste.
"Drepturile liberale și democratice au fost exagerate în detrimentul securității cetățenilor. În țara noastră este interzisă interceptarea convorbirilor telefonice, monitorizarea corespondenței, a comunicării și navigării pe internet. Eu sunt de acord ca convorbirile mele să fie interceptate de dragul asigurării securității copiilor mei, a rudelor mele, a tuturor conaționalilor noștri. Numai cu condiția ca informațiile respective să nu fie folosite împotriva celui care este monitorizat, în cazul în care el nu are nicio legătură că organizațiile și activitatea teroristă", a conchis Ghenadie Cosovan.