CHIŞINĂU, 21 mar — Sputnik. În opinia directorului executiv al Centrului de Studii Strategice şi Reforme din Republica Moldova, Galina Şelari, totul va depinde de mecanismul de identificare a plătitorilor impozitului suplimentar.
Guvernul de la Chișinău a operat, la 12 martie curent, un şir de modificări şi completări la unele acte legislative — pentru realizarea politicii fiscale, vamale și bugetare pentru anul 2016, menite să aducă noi acumulări la buget. Printre acestea se numără introducerea impozitului pe avere.
Astfel, potrivit proiectului de lege care urmează să fie dezbătut şi aprobat de Parlament, persoanele fizice din Moldova care deţin un imobil cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu o valoare cadastrală mai mare de 1,5 milioane de lei, vor plăti anual un impozit suplimentar în bugetul de stat.
Problema rezidă în faptul că în politica bugetar-fiscală a fost expusă doar ideea, dar, din păcate, noi nu avem un mecanism de realizare a acestei idei. Nu sunt prea clare nici criteriile indicate. Adică, este vorba de 120 de metri pătraţi şi 1,5 milioane de lei ori se are în vedere 120 de metri pătraţi sau 1,5 milioane de lei. În cazul lui „sau", noul impozit îi va viza şi pe sătenii care mai sunt ataşaţi şi astăzi tradiţiei unei case mari", a menţionat Galina Şelari într-un interviu pentru Sputnik Moldova.
În opinia specialistului, în această situaţie dificilă, când absolut toţi — şi societatea moldovenească, şi partenerii de dezvoltare — atenţionează asupra lipsei de transparenţă în sistem, o nouă normă, care nu este îndeajuns de clar formulată, ar putea crea condiţii de eschivare de la acest impozit pentru lux anume pentru persoanele care dispun de acesta şi, dimpotrivă, să sporească cheltuielile suplimentare ale celor care o duc de pe o zi pe alta.
„Studiile realizate anterior au arătat că multe dintre locuinţele elitare din Chişinău se ală pe parcursul mai multor ani în stadiul de construcţie nefinalizată, deoarece acolo nu ar fi încheiate nişte lucrări oarecare. Prin urmare, respectivul impozit de avere nu se va referi la aceste locuinţe impunătoare", precizează expertul.
Anterior, ministrul finanţelor Octavian Armaşu a declarat că datorită introducerii noului impozit imobiliar, încasările la buget vor creşte cu 100 de milioane de lei. Potrivit altor estimări, veniturile ar putea constitui în 2016 aproximativ 50 de milioane de lei.