20.000 de medici români sunt în grevă japoneză și amenință cu greva generală

© Sputnik / Тиханов / Accesați arhiva multimediaПрофессор Глеб Соловьев ведет операцию на сердце, medici
Профессор Глеб Соловьев ведет операцию на сердце, medici - Sputnik Moldova
Abonare
Federația Sindicală "Hipocrat" din România și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor, împreună cu mai multe organizații din Sănătate, au anunțat că demarează acțiuni de protest.

BUCUREŞTI, 21 mar — Sputnik. 20.000 de medici și asistenți medicali au intrat de astăzi în grevă japoneză, iar pe 28 martie își vor susține revendicările la Camera Deputaților, în Comisia de Sănătate.

Аптека - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Medicamentele nu se vor ieftini în Moldova

Acțiunile de protest au fost inițiate de Federația Sindicală "Hipocrat" din România și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor, cărora li s-au alăturat Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Națională de Medicina Familiei din România, Federația Patronatelor Medicilor de Familie din România, dar și numeroase filiale județene ale Colegiului Medicilor, conform comunicatului de presă emis de Sindicatul Promedica.

Nemulțumirile medicilor s-au amplificat după eșecul discuțiilor cu ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, și cu Ministrul Secretar de Stat, Francisk Iulian Chiriac, privind aplicarea Legii salarizării unitare, acordarea sporurilor și asigurarea în regim gratuit și prioritar a serviciilor medicale acordate personalului din sistemul sanitar.

Sindicaliștii au declarat că vor fi în grevă japoneză între 21 și 27 martie, pe 28 martie își vor susține revendicările la Camera Deputaților, în Comisia de Sănătate, iar pe 31 martie și 7 aprilie vor avea loc pichete la Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății. Dacă autoritățile nu vor da curs solicitărilor protestatarilor, între 11 și 17 aprilie se va organiza grevă de avertisment, cu încetarea activității timp de două ore, iar pe 18 aprilie se va declanșa greva generală, a declarat Cotojman Ion, Președintele Federației Sindicale „Hipocrat".

Fluxul de știri
0