Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Medicamentele nu se vor ieftini în Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьАптека
Аптека - Sputnik Moldova
Abonare
Cabinetul Miniștrilor nu intenționează să facă presiuni asupra actorilor de pe piața farmaceutică, în scopul reducerii prețurilor la medicamente. Decizia respectivă a fost aprobată după un șir de ședințe ale Guvernului împreună cu reprezentanții companiilor de profil.

CHIȘINĂU, 10 mar — Sputnik. Prim-ministrul RM, Pavel Filip, a recunoscut că în ţară situația pe piața medicamentelor este complicată în ultima perioadă: din farmacii au început să dispară preparatele de calitate, acestea fiind înlocuite cu altele analoage mai puțin eficiente. În acest context, Cabinetul de Miniștri și reprezentanții businessului farmaceutic au elaborat un plan de acțiuni pentru a echilibra situația pe piața medicamentelor.

Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Reducerea preţurilor la medicamente, discutată în Parlament

Conform planului elaborat, Guvernul extinde cu 50% lista medicamentelor compensate de stat. O parte din denumiri vor fi excluse din registrul preparatelor eliberate exclusiv cu rețetă.

În afară de aceasta, autoritățile planifică să faciliteze accesul pe piață al preparatelor produse în SUA, UE și Japonia.

Premierul Filip și reprezentanții companiilor farmaceutice au convenit de asemenea să extindă rețeaua de farmacii în localitățile rurale.

„Noi nu am propus să fie reduse prețurile la medicamente și nu am făcut astfel de declarații, deoarece problema este mult mai amplă. Eu am spus că de pe piață au început să dispară unii producători de medicamente de talie mondială, au început să dispară și unele medicamente. Oamenii s-au pomenit în situația în care au fost nevoiți să se adreseze rudelor și prietenilor cu rugămintea de a le procura medicamente de peste hotare", a spus Filip.

Potrivit acestuia, anume din acest motiv a fost adoptată decizia de a „lichida toate obstacolele și barierele ce țin de înregistrarea medicamentelor, stabilirea prețurilor, iar pe de altă parte, de imposibilitatea de a ajusta prețurile conform cursului valutar și multe altele".

„De aceea, pe de o parte, am luat decizia de a stabili mecanismul de compensare a medicamentelor, iar pe de alta, — de a le oferi producătorilor posibilitatea să obțină un venit normal, evitând supraprofitul", a declarat premierul RM.

Șeful Guvernului nu a avut un răspuns exact la întrebarea ce cheltuieli financiare vor fi necesare pentru implementarea acestui plan de acțiuni în vederea normalizării situației de pe piața farmaceutică. Însă a lăsat să se înțeleagă că este vorba de milioane de lei.

Potrivit datelor oferite de Guvern, din suma pe care cetățenii RM o cheltuiesc pentru menținerea stării de sănătate, 70 la sută este alocată pentru procurarea medicamentelor.

Fluxul de știri
0