Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Detalii despre moldovenii care au participat la furtul din muzeul italian

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaГорода Мира. Верона
Города Мира. Верона - Sputnik Moldova
Abonare
Şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcalic, a declarat pentru Sputnik că opt dintre cei 10 moldoveni care au participat la furtul din muzeul italian au fost reţinuţi la 15 martie în Moldova.

CHIŞINĂU, 16 mar – Sputnik. Cei opt moldoveni care au participat la furtul celor 17 picturi din Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia, au fost reţinuţi marţi, 15 martie, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik, şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie (IGP), Gheorghe Cavcalic.

Şeful IGP a refuzat categoric să ofere mai multe detalii despre acest caz, precizând că nu vrea să ofere presei „pe bucăţi” informaţii din acest dosar. 

На выставке Казимира Малевича - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Poliţia din Moldova, implicată în descoperirea furtului din muzeul italian

„IGP va emite mâine un comunicat de presă sau va organiza un briefing unde va oferi toate detaliile despre acest caz”, a declarat pentru Sputnik Gheorghe Cavcalic.

Între timp, evazivi în oferirea oricăror informaţii despre acest caz au fost şi reprezentanţii Interpol în Moldova, Procuraturii şi Inspectoratului Naţional de Investigaţii.

Presa din Italia scrie că la jaf au participat 10 moldoveni şi trei italieni, printre care ofiţerul de pază de la muzeu. Toţi au fost arestaţi la patru luni de la producerea furtului. Opt moldoveni au fost arestaţi la 15 martie în Moldova, iar doi moldoveni şi trei italieni – la Verona.

De asemenea, procurorul italian adjunct, Gennaro Ottaviano, a declarat pentru presa din italia că tablourile au fost identificate pe teritoriul Moldovei şi urmează să fie preluate de partea italiană şi returnate Muzeului din Verona.

Furtul a avut loc la 18 noiembrie 2015. Indivizi înarmați și cu măști pe față au dat buzna în muzeu aproape de ora închiderii și înainte ca sistemul de alarmă să se activeze. Hoții au fugit cu 17 picturi semnate de Tintoretto și capodoperele lui Peter Paul Rubens, Pisanello, Mantegna, Jacopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto, Hans de Jode și Giovanni Benini.

Potrivit experţilor, valoarea picturilor furate se ridică la 20 de milioane de euro.

Fluxul de știri
0