Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Numiri şi reconfirmări în funcţii de conducere la Procuratură

© Sputnik / Мирослав РотарьГенеральная прокуратура РМ
Генеральная прокуратура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Superior al Procurorilor a organizat concursuri pentru mai multe funcţii de conducere în cadrul procuraturilor teritoriale, mai mulţi conducători fiind numiţi pentru al doilea mandat consecutiv.

CHIŞINĂU, 21 mar – Sputnik. Consiliul Superior al Procurorilor, întrunit vineri într-o şedinţă ordinară,  a adoptat mai multe decizii pe marginea concursurilor de numire în funcţii a unor procurori conducători, anunţă serviciul de presă al Procuraturii.

Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Scenariile după care poate fi numit un nou Procuror General

Sursa notează că la concursul pentru ocuparea funcţiei vacante de procuror al municipiului Chişinău a fost desemnat câştigător Igor Popa, care, pe durata ultimelor 3 luni, a exercitat interimatul acestei funcţii. Consiliul Superior al Procurorilor a propus, de asemenea, desemnarea procurorului Eduard Maşnic în funcţia de procuror al sectorului Buiucani, municipiul Chişinău, pentru al doilea mandat consecutiv. Tot pentru al doilea mandat consecutiv au fost propuşi spre numire în funcţie de procurori conducători:

Victor Comerzan  — procuror al raionului Briceni;,

Ion Chistruga – procuror al raionului Edineţ,

Valeriu Chitoraga – procuror al raionului Ialoveni;

Mihail Vinogradov – procuror al raionului Ocniţa;

Serghei Cebotari — procuror al raionului Soroca.

Cu majoritate voturilor membrilor CSP au fost aleşi învingători la concursuri şi propuşi pentru numire în funcţie: Ruslan Zamfirov în calitate de procuror al raionului Cahul şi Iancu Zaporojan – procuror al raionului Nisporeni.

„Învingătorii au fost selectaţi ca urmare a unui concurs care a cuprins mai multe etape, inclusiv urmare a unui control complex, realizat de Serviciul de Informaţii şi Securitate pentru fiecare candidat. De asemenea, CSP a uzat de reglementările noii Legi cu privire la Procuratură şi a solicitat candidaţilor la concurs să prezinte un program de dezvoltare strategică a instituţiei pe care o vor conduce pentru următorii 5 ani”, notează sursa.

Potrivit legislaţiei, numirea procurorilor în funcţie se face de către Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor pentru un mandat de 5 ani şi aflarea în funcţiile menţionate, în aceeaşi procuratură, nu poate depăşi 2 mandate consecutive.

Sursa citată a mai menţionat că în aceeaşi şedinţă, CSP a acceptat şi eliberările din funcţie, din proprie iniţiativă, a 3 procurori, toţi cu o experienţă de peste 10 ani în organele procuraturii.

Fluxul de știri
0